03 września 2019, 19:33
Kostki bananowe Sally
SALLY’S BANANENSCHNITTE
Składniki na ciasto ucierane:
-200 g masła
-200 g cukru
-1 łyżka cukru wanilinowego
-4 jaja (rozmiar M)
-100 g śmietany
-200 g mąki
-50 g skrobi ziemniaczanej
-20 g kakao
-1 opakowanie proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-szczypta soli
-1 łyżeczka cynamonu
-szczypta zmielonych goździków
-100 g posiekanej czekolady mlecznej
-250 g rozgniecionych bananów
Składniki na krem:
-200 ml słodkiej śmietanki
-1 opakowanie Śmietan-Fix
-100 g śmietany
-250 g twarogu do ciast (niemiecki twaróg jest gładki, bez grudek)
-50 g cukru
-sok z jednej cytryny
-180 g rozgniecionych bananów
-1 opakowanie agartyny lub
-6 listków żelatyny
Dodatkowo:
-2 banany
Dekoracja:
-50 g czekolady mlecznej
-chipsy bananowe lub banany
-sok z cytryny
Do wykonania została użyta tortownica o średnicy 28 cm.
Przygotowanie:
Masło wymieszać z cukrem, do uzyskania kremowej konsystencji, dodawać jaja jedno po drugim. Następnie dołożyć pozostałe składniki i wymieszać. Ciasto wylać na blachę i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 °C przez ok. 35 min. Pozostawić do ostygnięcia. Przekroić w pół.
Śmietankę ubić ze Śmietan-Fixem i schłodzić. Banany zalać niewielką ilością wody i wymieszać z agartyną, gotować przez 2 min. (Jeśli ktoś używa żelatyny, musi zmiękczyć ją w zimnej wodzie i wycisnąć. Banany zagotować, zdjąć z ognia i dodać żelatynę, mieszając aż do jej rozpuszczenia). Masę bananową pozostawić na krótko do ostygnięcia. W międzyczasie wymieszać śmietanę z twarogiem, cukrem i sokiem z cytryny. Niewielką ilość masy twarogowej dodać do masy bananowej, a następnie wymieszać z całością masy twarogowej. Dodać ubitą śmietankę. Masę włożyć na chwilę do lodówki, aby stężała. W tym czasie pokroić banany w plasterki i wyłożyć je na pierwszym kawałku upieczonego ciasta. Pokryć połową kremu i przykryć drugą połową ciasta. Górę wysmarować pozostałym kremem, pokroić w kostki i schłodzić w lodówce.
Dekoracja:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w niewysokiej temperaturze w mikrofali. Rozprowadzić łyżką po bananowych kostkach, tworząc długie nitki, i udekorować chipsami bananowymi. Jeśli używamy świeżych bananów, nie zapomnijmy skropić ich sokiem z cytryny.
Oryginalny przepis na: https://sallys-blog.de/sally-s-bananenschnitte-mein-geheimrezept.html