Najnowsze wpisy, strona 2


Kostki bananowe Sally
03 września 2019, 19:33

Kostki bananowe Sally
SALLY’S BANANENSCHNITTE

Składniki na ciasto ucierane:

-200 g masła

-200 g cukru

-1 łyżka cukru wanilinowego

-4 jaja (rozmiar M)

-100 g śmietany

-200 g mąki

-50 g skrobi ziemniaczanej

-20 g kakao

-1 opakowanie proszku do pieczenia

-1 łyżeczka sody oczyszczonej

-szczypta soli

-1 łyżeczka cynamonu

-szczypta zmielonych goździków

-100 g posiekanej czekolady mlecznej

-250 g rozgniecionych bananów

 

Składniki na krem:

-200 ml słodkiej śmietanki

-1 opakowanie Śmietan-Fix

-100 g śmietany

-250 g twarogu do ciast (niemiecki twaróg jest gładki, bez grudek)

-50 g cukru

-sok z jednej cytryny

-180 g rozgniecionych bananów

-1 opakowanie agartyny lub

-6 listków żelatyny

 

Dodatkowo:
-2 banany

 

Dekoracja:

-50 g czekolady mlecznej
-chipsy bananowe lub banany
-sok z cytryny

Do wykonania została użyta tortownica o średnicy 28 cm.

 

Przygotowanie:

Masło wymieszać z cukrem, do uzyskania kremowej konsystencji, dodawać jaja jedno po drugim. Następnie dołożyć pozostałe składniki i wymieszać. Ciasto wylać na blachę i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 °C przez ok. 35 min. Pozostawić do ostygnięcia. Przekroić w pół.

Śmietankę ubić ze Śmietan-Fixem i schłodzić. Banany zalać niewielką ilością wody i wymieszać z agartyną, gotować przez 2 min. (Jeśli ktoś używa żelatyny, musi zmiękczyć ją w zimnej wodzie i wycisnąć. Banany zagotować, zdjąć z ognia i dodać żelatynę, mieszając aż do jej rozpuszczenia). Masę bananową pozostawić na krótko do ostygnięcia. W międzyczasie wymieszać śmietanę z twarogiem, cukrem i sokiem z cytryny. Niewielką ilość masy twarogowej dodać do masy bananowej, a następnie wymieszać z całością masy twarogowej. Dodać ubitą śmietankę. Masę włożyć na chwilę do lodówki, aby stężała. W tym czasie pokroić banany w plasterki i wyłożyć je na pierwszym kawałku upieczonego ciasta. Pokryć połową kremu i przykryć drugą połową ciasta. Górę wysmarować pozostałym kremem, pokroić w kostki i schłodzić w lodówce.

Dekoracja:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w niewysokiej temperaturze w mikrofali. Rozprowadzić łyżką po bananowych kostkach, tworząc długie nitki, i udekorować chipsami bananowymi. Jeśli używamy świeżych bananów, nie zapomnijmy skropić ich sokiem z cytryny.

Oryginalny przepis nahttps://sallys-blog.de/sally-s-bananenschnitte-mein-geheimrezept.html

 

Cytrynowa kostka bez pieczenia
02 września 2019, 13:50

 

Jest to jedno z moich ulubionych ciast, zwłaszcza w upalne dni. Dość łatwe i szybkie w przygotowaniu, a może konkurować z sernikiem na zimno. Wyraźny cytrynowy smak idealnie komponuje się ze słodkością bitej śmietany. Zachęcam do spróbowania.

Ciasto przygotowałam w blasze o wymiarach 20x30 cm. 

 

Składniki na spód:

-100 g biszkoptów

-120 g roztopionego masła

-opcjonalnie 4 łyżki płatków jaglanych

-dodatkowo 100 g herbatników maślanych na wierzch

 

Składniki na masę cytrynową:

-2 budynie waniliowe bez cukru

-sok z 1,5 cytryny 

-8 łyżek cukru - wedle uznania

-woda

 

Składniki na masę śmietanową:

-400 ml śmietanki kremówki 30%

-3 łyżki cukru pudru - lub wedle uznania

-2 łyżeczki żelatyny

 

Polewa lukrowa:

-2 łyżki soku z cytryny

-cukier puder

 

Przygotowanie:

Biszkopty rozdrabniam przy pomocy blendera (można też przy pomocy tłuczka). Nie za długo, żeby nie wyszedł nam proszek 🙂. Dodaję płatki jaglane i zalewam roztopionym masłem. Mieszam. Taką masę umieszczam na spodzie blachy, uprzednio wyłożone papierem do pieczenia, i wyrównuje. Wkładam na 30 min. do lodówki. Ważne, by masa była lekko wilgotna. W dotyku powinna przypominać mokry piasek. 

Budynie zagotowuje wg instrukcji na opakowaniu, jednak zamiast mleka używam wody (zmniejszyłam nieznacznie jej ilość, aby uzyskać gęstą konsystencję). Do gotującej się wody dodaję cukier i sok z cytryny, proszek budyniowy zostawiam na koniec. Gotową masę wylewam na wcześniej przygotowany spód i czekam, aż ostygnie. 

Następnie żelatynę zalewam wodą, tylko tyle by ją przykryć. Nasiąkniętą wodą wkładam na chwilkę do mikrofali lub podgrzewa w kąpieli wodnej i mieszam do jej rozpuszczenia. Do misy miksera wylewam dobrze schłodzoną słodką śmietankę. Ubijam na najwyższych obrotach. Dodaję przestudzoną żelatynę i cukier puder. Jeszcze chwilę mieszam. Śmietana powinna być sztywna. Na koniec wkładam ją na ostudzony budyń. Wierzch wkładam herbatnikami i schładzam w lodówce.

Na koniec przygotowuję lukier cytrynowy. Do soku z cytryny dodaję cukier puder, tak by uzyskać gęstą/żądaną konsystencję. Ozdabiam nim herbatników Wierch ciasta. I gotowe!

Moja rada: Ciasto najlepiej smakuje schłodzone, dlatego warto przechowywać je w lodówce.

 

 

 

Jaglanka z bakaliami
01 września 2019, 17:06

 

Jako że jestem fanką wszelkiego rodzaju kasz i ich pochodnych, nie mogłam nie umieścić tutaj tego przepisu. Tym razem, ze względu na oszczędność czasu, użyłam płatków jaglanych. Dodatek bakalii oraz jogurtu naturalnego sprawia, że ta niepozorna kasza staje się pyszną i pożywną przekąską, która może zaspokoić nasz apetyt na "coś słodkiego". Smacznie i zdrowo. Nic więcej nie będę dodawać. Spróbujcie i przekonajcie się sami 😉.

Składniki na 2 porcje:

-1 szklanka płatków jaglanych lub 1/2 szklanki kaszy jaglanej (kasza gotuje się kilka razy dłużej, ale smaków wychodzi podobnie)

-2 szklanki mleka, wody lub napoju roślinnego (u mnie tym razem mleko kokosowe)

-1 łyżka miodu

-1/2 łyżeczki cynamonu

-1/2 łyżeczki kurkumy

-1/4 łyżeczki imbiru w proszku

-ulubione bakalie

-jogurt naturalny

-opcjonalnie owoce, orzechyi miód do ułożenia na wierzchu

 

Przygotowanie:

Płatki umieszczam w garnku, zalewa 2 szklanka i mleka kokosowego i zagotowuje. Gdy płatki zaczynają gęstnieć dodaje miód, przyprawy oraz bakalie. Gotową jaglankę przekładam do miseczki, dodaje 2 łyżki jogurtu naturalnego, owoce, które akurat mam pod ręką oraz orzechy. Całość delikatnie polewam miodem. Smacznego!

 

 

 

Strucla makowa Sally
31 sierpnia 2019, 15:25

Strucla makowa Sally
SALLY’S NUSSZOPF

Składniki na ciasto drożdżowe:

-500 g mąki
-80 g cukru
-1/2 łyżeczki soli
-1 kostka drożdży
-250 ml letniego mleka
-1 jajo
-80 g miękkiego masła

Składniki na farsz:

-200 g ulubionych orzechów
-3 łyżki cukru
-2 łyżki kakao
-1 łyżeczka cynamonu
-1 jajo
-1/2 filiżanki mleka

Składniki na polewę


-120 g cukru pudru

-sok z cytryny

Przygotowanie ciasta i farszu:

Mąkę, cukier, sól i rozkruszone drożdże umieścić w misie. Dodać letnie mleko i jajko, wymieszać. Na koniec dodać masło i ugnieść na gładkie ciasto. Ciasto możemy wyrobić w ten sam sposób przy pomocy miksera, używając haków do wyrabiania ciasta. Z gotowego ciasta uformować kulę i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem przez ok. 30 min. W międzyczasie przygotować farsz.

Składniki na farsz wymieszać ze sobą. Masa powinna być wilgotna, ale nie mokra. Powinna się dobrze rozprowadzać.

Po 30 min. ciasto rozwałkować, wysmarować farszem.  Następnie zrolować je z jednej strony, tak żeby powstała rolada orzechowa, tworząc w ten sposób jej koniec.

Następnie ostry nóż umieścić w połowie rolady i rozciąć ją przez środek wzdłuż, rozsunąć rozkrojone części i przeplatać jedną przez drugą, tak by powstała połowa warkocza. Z drugą stroną postąpić tak samo (Bardzo dobrze zobrazowane jest to na filmie zamieszczonym pod wpisem Sally).

Struclę wyłożyć na blasze do pieczenia i piec ok. 25-30 min w temp. 200 °C.  W międzyczasie przygotować polewę.

Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem, tak aby uzyskać gładką konsystencję. Tak przygotowanym lukrem wysmarować jeszcze gorącą struclę. Podawać po ostygnięciu.

 

 

 

Wilgotne ciasto czekoladowo – orzechowe
30 sierpnia 2019, 13:59

Wilgotne ciasto czekoladowo – orzechowe
SAFTIGER SCHOKOLADEN-NUSS-KUCHEN

Składniki na ciasto:

-4 jaja

-1 kubek kwaśnej śmietany – pusty kubek ywany w przepisie jako miara kuchenna

-1 kubek cukru

-1 opakowanie cukru wanilinowego

-1 kubek mąki

-1 kubek kakao

-1 kubek oleju

-1 kubek orzechów

-1/2 opakowania proszku do pieczenia

Polewa:

-kuwertura lub cukier puder

 

Przygotowanie:

Jaja ubić na puszystą masę, dodać śmietanę. Następnie kubkiem po śmietanie odmierzyć odpowiednią ilość cukru, wymieszać go z cukrem wanilinowym i dodać do jajek. Ubijać do uzyskania kremowej konsystencji. Mąkę, kakao, olej, orzechy i proszek do pieczenia dodawać stopniowo do masy. Gotowe ciasto wylać do keksówki wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Piec w temp. 180 °C przez ok. 60 min. lub do suchego patyczka. Po ostygnięciu wierch ciasta oblać kuwerturą lub obsypać cukrem pudrem.