Cytrynowa kostka bez pieczenia


02 września 2019, 13:50

 

Jest to jedno z moich ulubionych ciast, zwłaszcza w upalne dni. Dość łatwe i szybkie w przygotowaniu, a może konkurować z sernikiem na zimno. Wyraźny cytrynowy smak idealnie komponuje się ze słodkością bitej śmietany. Zachęcam do spróbowania.

Ciasto przygotowałam w blasze o wymiarach 20x30 cm. 

 

Składniki na spód:

-100 g biszkoptów

-120 g roztopionego masła

-opcjonalnie 4 łyżki płatków jaglanych

-dodatkowo 100 g herbatników maślanych na wierzch

 

Składniki na masę cytrynową:

-2 budynie waniliowe bez cukru

-sok z 1,5 cytryny 

-8 łyżek cukru - wedle uznania

-woda

 

Składniki na masę śmietanową:

-400 ml śmietanki kremówki 30%

-3 łyżki cukru pudru - lub wedle uznania

-2 łyżeczki żelatyny

 

Polewa lukrowa:

-2 łyżki soku z cytryny

-cukier puder

 

Przygotowanie:

Biszkopty rozdrabniam przy pomocy blendera (można też przy pomocy tłuczka). Nie za długo, żeby nie wyszedł nam proszek 🙂. Dodaję płatki jaglane i zalewam roztopionym masłem. Mieszam. Taką masę umieszczam na spodzie blachy, uprzednio wyłożone papierem do pieczenia, i wyrównuje. Wkładam na 30 min. do lodówki. Ważne, by masa była lekko wilgotna. W dotyku powinna przypominać mokry piasek. 

Budynie zagotowuje wg instrukcji na opakowaniu, jednak zamiast mleka używam wody (zmniejszyłam nieznacznie jej ilość, aby uzyskać gęstą konsystencję). Do gotującej się wody dodaję cukier i sok z cytryny, proszek budyniowy zostawiam na koniec. Gotową masę wylewam na wcześniej przygotowany spód i czekam, aż ostygnie. 

Następnie żelatynę zalewam wodą, tylko tyle by ją przykryć. Nasiąkniętą wodą wkładam na chwilkę do mikrofali lub podgrzewa w kąpieli wodnej i mieszam do jej rozpuszczenia. Do misy miksera wylewam dobrze schłodzoną słodką śmietankę. Ubijam na najwyższych obrotach. Dodaję przestudzoną żelatynę i cukier puder. Jeszcze chwilę mieszam. Śmietana powinna być sztywna. Na koniec wkładam ją na ostudzony budyń. Wierzch wkładam herbatnikami i schładzam w lodówce.

Na koniec przygotowuję lukier cytrynowy. Do soku z cytryny dodaję cukier puder, tak by uzyskać gęstą/żądaną konsystencję. Ozdabiam nim herbatników Wierch ciasta. I gotowe!

Moja rada: Ciasto najlepiej smakuje schłodzone, dlatego warto przechowywać je w lodówce.

 

 

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz