Archiwum 30 sierpnia 2019


Wilgotne ciasto czekoladowo – orzechowe
30 sierpnia 2019, 13:59

Wilgotne ciasto czekoladowo – orzechowe
SAFTIGER SCHOKOLADEN-NUSS-KUCHEN

Składniki na ciasto:

-4 jaja

-1 kubek kwaśnej śmietany – pusty kubek ywany w przepisie jako miara kuchenna

-1 kubek cukru

-1 opakowanie cukru wanilinowego

-1 kubek mąki

-1 kubek kakao

-1 kubek oleju

-1 kubek orzechów

-1/2 opakowania proszku do pieczenia

Polewa:

-kuwertura lub cukier puder

 

Przygotowanie:

Jaja ubić na puszystą masę, dodać śmietanę. Następnie kubkiem po śmietanie odmierzyć odpowiednią ilość cukru, wymieszać go z cukrem wanilinowym i dodać do jajek. Ubijać do uzyskania kremowej konsystencji. Mąkę, kakao, olej, orzechy i proszek do pieczenia dodawać stopniowo do masy. Gotowe ciasto wylać do keksówki wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Piec w temp. 180 °C przez ok. 60 min. lub do suchego patyczka. Po ostygnięciu wierch ciasta oblać kuwerturą lub obsypać cukrem pudrem.

 

Słowo wstępu
30 sierpnia 2019, 13:23

Przepisy publikowane w tej zakładce pochodzą ze strony www.sallys-welt.de. Jako wielbicielka jej talentu i osoba znająca język niemiecki postanowiłam przetłumaczyć na język polski jej przepisy na słodkie wypieki. Niektóre z nich wypróbowałam,ale stanowią one krople w morzu. Mam nadzieję, że znajdzie się parę osób, które chętnie skorzystają z tych tłumaczeń i docenią moją pracę. Przy każdym przepisie będę podawać oryginalną nazwę wypeku, co ułatwi odnalezienie oryginału i zobaczenie gotowego produktu, gdyż zdjęć nie zamierzam kopiować. To by było na tyle. Smacznego!

Gâteau au chocolat
30 sierpnia 2019, 13:19

Gâteau au chocolat

 

 

Składniki:

 

 

 

-120 g roztopionej czekolady

 

-60 g roztopionego masła

 

-70 g cukru

 

-szczypta soli

 

-2 jaja

 

-1 łyżeczka mleka

 

-60 g mąki

 

Przepis pochodzi z ulotki produktowej, dołączonej do zakupionych w sklepie Tchibo foremek w kształcie serca.

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

 

Oddzielić żółtka od białek i białka ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania dodać do nich szczyptę soli. To przyspieszy ubijanie, gdyż sól powoduje szybszy rozpad struktur białkowych. Po ubiciu pianę najlepiej wstawić do lodówki, wcześniej dodając do niej również odrobinę cukru, aby nie była zbyt puszysta. Następnie wymieszać żółtka z pozostałym cukrem.

 

Mieszać… i mieszać… i mieszać regularnie, aż do otrzymania ładnej, kremowej, jasnej masy. Na koniec dodawać do niej stopniowo roztopione masło…. i dalej mieszać…

 

Następnie do masy dodać roztopioną czekoladę, a potem mąkę i mieszać na najniższych obrotach miksera.  Na sam koniec, delikatnie mieszając, do masy dołączyć ubite białka, aż do otrzymania jednolitej gładkiej masy. Gotowe ciasto przelać do foremek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Piec w 175°C przez ok. 40 min lub do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjąć z foremek i poczekać do ostygnięcia. Opcjonalnie oprószyć cukrem pudrem.