02 września 2019, 13:50
Jest to jedno z moich ulubionych ciast, zwłaszcza w upalne dni. Dość łatwe i szybkie w przygotowaniu, a może konkurować z sernikiem na zimno. Wyraźny cytrynowy smak idealnie komponuje się ze słodkością bitej śmietany. Zachęcam do spróbowania.
Ciasto przygotowałam w blasze o wymiarach 20x30 cm.
Składniki na spód:
-100 g biszkoptów
-120 g roztopionego masła
-opcjonalnie 4 łyżki płatków jaglanych
-dodatkowo 100 g herbatników maślanych na wierzch
Składniki na masę cytrynową:
-2 budynie waniliowe bez cukru
-sok z 1,5 cytryny
-8 łyżek cukru - wedle uznania
-woda
Składniki na masę śmietanową:
-400 ml śmietanki kremówki 30%
-3 łyżki cukru pudru - lub wedle uznania
-2 łyżeczki żelatyny
Polewa lukrowa:
-2 łyżki soku z cytryny
-cukier puder
Przygotowanie:
Biszkopty rozdrabniam przy pomocy blendera (można też przy pomocy tłuczka). Nie za długo, żeby nie wyszedł nam proszek 🙂. Dodaję płatki jaglane i zalewam roztopionym masłem. Mieszam. Taką masę umieszczam na spodzie blachy, uprzednio wyłożone papierem do pieczenia, i wyrównuje. Wkładam na 30 min. do lodówki. Ważne, by masa była lekko wilgotna. W dotyku powinna przypominać mokry piasek.
Budynie zagotowuje wg instrukcji na opakowaniu, jednak zamiast mleka używam wody (zmniejszyłam nieznacznie jej ilość, aby uzyskać gęstą konsystencję). Do gotującej się wody dodaję cukier i sok z cytryny, proszek budyniowy zostawiam na koniec. Gotową masę wylewam na wcześniej przygotowany spód i czekam, aż ostygnie.
Następnie żelatynę zalewam wodą, tylko tyle by ją przykryć. Nasiąkniętą wodą wkładam na chwilkę do mikrofali lub podgrzewa w kąpieli wodnej i mieszam do jej rozpuszczenia. Do misy miksera wylewam dobrze schłodzoną słodką śmietankę. Ubijam na najwyższych obrotach. Dodaję przestudzoną żelatynę i cukier puder. Jeszcze chwilę mieszam. Śmietana powinna być sztywna. Na koniec wkładam ją na ostudzony budyń. Wierzch wkładam herbatnikami i schładzam w lodówce.
Na koniec przygotowuję lukier cytrynowy. Do soku z cytryny dodaję cukier puder, tak by uzyskać gęstą/żądaną konsystencję. Ozdabiam nim herbatników Wierch ciasta. I gotowe!
Moja rada: Ciasto najlepiej smakuje schłodzone, dlatego warto przechowywać je w lodówce.