Najnowsze wpisy, strona 1


Cytrynowiec ucierany
09 września 2019, 22:42

 

Kolejne ciasto z serii łatwych, szybkich i przyjemnych :) Przygotowanie i wymieszanie składników zajmuje ok. 20 min. Reszta to czas pieczenia i oczekiwania. Ciasto jest puszyste i pozostaje takie następnego dnia, a dodatek cytryny dodaje mu lekkości i świeżości. Idealny deser dla wszystkich, którzy, tak jak ja, nie chcą się pogodzić z odejściem lata. Mam nadzieję, że Wam też posmakuje. Smacznego! 

 

Składniki na ciasto:

-1 kostka masła lub margaryny(200 g)

-3/4 szklanki cukru

-3 jaja

-180 g mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista) 

-30 g skrobi ziemniaczanej

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

-skórka otwarta z jednej cytryny

-sok z jednej cytryny

 

WAŻNE! 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

 

Składniki na polewę:

-4 łyżeczki soku z cytryny

-cukier puder

 

Przygotowanie:

Masło umieścić w misie miksera i wymieszać z cukrem na gładką, jednolitą masę. Następnie dodawać jaja, jedno po drugim. Po jajach czas na skórkę z cytryny. Po połączeniu jej z masą, wyłączyć mikser i wlać część soku z cytryny. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie partiami dodawać do masy, naprzemiennie z sokiem z cytryny i krótko mieszać łopatką lub łyżką. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać przygotowaną masę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec przez około 45 min. lub do tzw. suchego patyczka. 

W międzyczasie przygotować lukier. Wycisnąć sok z cytryny i połączyć go z cukrem pudrem. W zależności od tego, jak gęsty lukier preferujemy, tyle cukru pudru dodajemy do soku z cytryny. Gotową polewą ozdobić ostygnięte ciasto. 

 

 

 

Jaglane kulki mocy
08 września 2019, 11:14

 

Kolejny dowód na to, że nie tylko tradycyjne, mączne desery/przekąski muszą być smaczne. Kulki nie mają w sobie ani grama cukru, a słodycz uzyskują dzięki suszony daktylom. Idealne jako słodka przekąską (nie tylko po treningu) lub dodatek do drugiego śniadania czy kawy. Zaczęłam do spróbowania.

 

 Składniki na ok. 11 kulek:

-4 łyżki ugotowane kaszy jaglanej

-2 łyżki masła orzechowego

-4 suszone daktyle

-2 łyżki płatków migdałowych

-1/2 łyżeczki cynamonu

-1/2 łyżeczki kardamonu

 

Przygotowanie:

Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Daktyle namoczyć w wodzie i zostawić na ok. 15 min., następnie drobno posiekać. Płatki migdałów rozkruszyć. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Dodatkowo gotowe kulki można otoczyć w cynamonie, kakao etc.

 

 

Ekspresowa fit czekolada
05 września 2019, 18:02

 

Błyskawiczna fit czekolada

Jest to przepis dla wszystkich, którzy kochają ten kakaowy przysmak, ale woleliby spożywać go bez wyrzutów sumienia ;). Ze względu na brak ulepszaczy i mleka w składzie smakuje inaczej niż czekolady ze sklepowych pólek, jednak wg mnie jest równie smaczna. Dodatkową zaletą czekolady DIY jest fakt, że możecie tam dorzucić, co tylko chcecie, tj. orzechy, owoce (również suszone), ziarna etc. Polecam wszystkim czekoladożercom.

Składniki na 1 tabliczkę:

-2-3 łyżki kakao
-3 łyżki oleju kokosowego
-1,5 łyzki miodu lub ksylitolu
-dodatki smakowe, u mnie pistacje

Przygotowanie:

Olej kokosowy rozpuścić, dodać miód/ksylitom i kakao. Mieszać do połączenia składników. Foremkę, zbliżoną wielkością do standardowych wymiarów czekolady (u mnie plastikowy pojemnik do żywności), wyłożyć folią aluminiową, rozsypać pistacje, wylać masę kakaową. Wstawić do lodówki lub zamrażarki do stwardnienia.

WAŻNE!
Tego typu czekolada DIY szybciej niż zwykła reaguje na temperaturę. Dlatego brązowe ślady na palcach nie powinny nikogo dziwić ;).

 

Cakepopsy
05 września 2019, 17:23

Cakepopsy

Biszkopt przygotować z przepisu na ciasto ucierane (poniżej składniki na 1/2 porcji tego ciasta)

Składniki na krem mascarpone:

-200 g mascarpone
-200 g ser białego niefermentowanego
-200 g cukru pudru

Składniki na ganache mleczne:

-200 g czekolady deserowej
-200 g śmietanki

Składniki na ganache z białej czekolady:

-300 g białej czekolady
-150 g śmietanki

Składniki na ganache cytrynowy:

-biały ganach
-1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Składniki na ganache pełnomleczny:

-300 g czekolady mlecznej
-200 g śmietanki

 

Przygotowanie kremu:

Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem można modyfikować wg własnych upodobań, np. dodając aromaty, likier, rum, skórkę z cytryny, orzechy, płatki czekoladowe, krokant, etc.

WAŻNE!
Krem mieszać krótko, inaczej się upłynni.

Przygotowanie Ganache:

Czekoladę posiekać nożem. Śmietankę zagotować i dodać do niej czekoladę, zostawić na kilka minut. Wymieszać łopatką i utrzeć na gładką, jednolitą masę przy pomocy miksera. Schłodzić ganach, najlepiej przez całą noc, a przed użyciem doprowadzić do temperatury pokojowej i krótko wymieszać.

Przygotowanie cakeposów:

Ciasto rozdrobnić. Kawałki biszkoptu wymieszać z kremem. Z utworzonej masy uformować kulki wielkości piłeczki do tenisa stołowego. Schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę. Następnie każdą kulkę nabić na patyczek do cakepopsów lub wykałaczkę do szaszłyków, polać wybranym ganach i opcjonalnie obtoczyć w słodkiej posypce.

Ciasto ucierane - przepis podstawowy
04 września 2019, 14:35

Ciasto ucierane – przepis podstawowy:
GRUNDREZEPT RÜHRTEIG

Składniki:

-6 jaj, rozmiar M
-250 g cukru
-1 opakowanie cukru wanilinowego
-250 ml oleju
-400 g mąki
-100 g skrobi ziemniaczanej
-1 opakowanie proszku do pieczenia
-200 mleka

Z tego typu ciasta możemy upiec muf finki, ciasto marmurkowe, biszkopt, keks, cakeppsy czy cupcakes’y.

Dodatki:

-kakao,
-orzechy
-aromaty
-jabłka
-likiery
-barwniki etc.

Przygotowanie:

Jaja zmiksować z cukrem na gładką masę, dodać pozostałe składniki i krótko wymieszać. Dodać resztę składników, w zależności od tego jakie ciasto chcemy otrzymać. Piec w temp.190-200°C przez około 60 min lub do suchego patyczka.