21 sierpnia 2019, 12:14
Zdrowsza i o wiele lżejsza wersja bardzo popularnego deseru pochodzącego z Włoch. Powinna posmakować nie tylko wege-freakom, ale także deserowemu tradycjonaliście ;). Jej ogromne zalety to błyskawiczne przyrządzenie oraz możliwość modyfikacji poszczególnych składników w zależności od własnych upodobań. Idealny deser do kawy. Polecam! :)
Kokosowa panna cotta
Składniki na 4 porcje:
-puszka gęstego mleczka kokosowego (400 ml)
-1,5 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła, wedle uznania
-10 g agartyny
-kilka kropel soku z cytryny lub limonki oraz trochę otartej skórki jednej z nich
Składniki na sos owocowy:
-szklanka ulubionych owoców - u mnie owoce leśne
-pół szklanki wody
- 2 łyżki ksylitolu, lub więcej 😉
-opcjonalnie ekstrakt waniliowy
Wykonanie:
Do rondelka wlewam mleko kokosowe, dodaje ksylitol i zagotowuje, co chwilę mieszając. Następnie zmniejszam płomień i jeszcze chwilę gotuje. W tym czasie dodaje agartynę. Po 2 minutach ściągam rondel z ognia, dodaję sok i skórkę z umytej i wyparzonej cytryny, chwilę mieszam. Gotową masę wlewam do filiżanek i wstawiam do lodówki do wystygnięcia (ok. 2 h).
Owoce leśne wrzucam do garnka, zalewam wodą i dodaje ksylitol oraz ekstrakt z wanilii. Wszystko zagotowuje. Następnie zmniejszam ogień i, co jakiś czas mieszając, czekam aż sos uzyska odpowiadającą mi konsystencję.
Po wyjęciu z lodówki filiżanki z deserem włożyć do naczynia z ciepłą wodą, aby łatwiej go było wyjąć. Po chwili filiżankę odwrócić i przełożyć stężałą masę na talerzyk. Polać sosem owocowym. I gotowe!