Archiwum wrzesień 2019


Mus/dżem dyniowo-pomarańczowy
25 września 2019, 14:44

 

Przysmak ten robiłam po raz pierwszy. Inspiracją był pewien Facebookowy post. Aż strach pomyśleć, że jeszcze kilka lat temu nie miałam pojęcia jak smakuje dynia... Mus jest Dość prosty w przygotowaniu. Dodatek pomarańczy i przypraw nadaje mu wyrazistego charakteru. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, a także do naleśników czy na kanapki. Polecam!

 

Składniki na ok. 4 słoiczki 200 ml:

 

-1 kg dyni piżmowej

-1 szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy

- sok z połówki cytryny

-1 szklanka cukru/lub wedle uznania 

-1/2 łyżeczki cynamonu

-1/2 łyżeczki kurkumy

-1/2 łyżeczki imbiru

 

Przygotowanie:

 

Dynie pokroić w kostkę, nie obierać. Pokrojoną wrzucić do garnka, zalać wodą do wysokości kostek. Ugotować dynię, odcedzić, a następnie zblendować na gładką masę. Garnek z musem ponownie umieścić na kuchence, wlać sok z pomarańczy i cytryny i poczekać aż się wchłonie. Wtedy dodać cukier i przyprawy. Gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Gorący mus przełożyć do słoiczków, zakręcić i zostawić na noc na podłodze, odwrócone do góry dnem. 

 

 

Naked cake malinowo-waniliowy
25 września 2019, 14:01

Mój pierwszy tort w nowej roli, pieczony specjalnie na 30-ste urodziny mojej siostry. Idealne połączenie smakowe. Wszyscy pochłonęli swoje porcje do ostatniego okruszka. Po prostu niebo w gębie. 

 

Składniki ma tortownicę o średnicy 22 cm:

 

-2½ szklanki mąki pszennej

-1¼ szklanki drobnego cukru do wypieków

-2 łyżki kakao

-pół łyżeczki soli

-2 jaja

-1½ szklanki oleju słonecznikowego

-1 szklanka maślanki

-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

-1 łyżka octu winnego lub jabłkowego

-1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Wykonanie:

 

Mąkę, kakao i sól przesiać do miski. Dodać cukier i wymieszać. W drugiej misce roztrzepać rózgą kuchenną jajka i wymieszać wszystkie mokre składniki, poza octem. Do mokrych składników dodać suche i krótko wymieszać. Na koniec wlać do szklanki ocet, połączyć z sodą i szybko dodać do ciasta. Całość wymieszać.

Masę przełożyć do tortownicy, której spód wyłożono papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 50 min. lub do suchego patyczka.

 

Dżem malinowy:

 

-500 g malin

-4 łyżki soku z cytryny

-1 szklanka cukru

-1 łyżka ekstraktu z wanilii 

-1 szklanka wody

 

Wykonanie:

 

Maliny umieścić w garnuszku, zalać wodą, zagotować. Zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszając, poczekać, aż woda odparuje i maliny się rozpadną. Wtedy dodać sok z cytryny, wanilię i cukier. Wymieszać i gotować jeszcze chwilę. Następnie przetrzeć dżem przez sitko, aby pozbyć się pestek, i pozostawić do ostygnięcia.

 

Krem waniliowy:

 

-200 g masła

-600 g serka philadelphia

-1 1/2 szklanki cukru pudru

-1 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii

 

Wykonanie:

 

Masło wymieszać z cukrem na gładką, puszystą masę, dodać ekstrakt waniliowy. Następnie partiami dokładać serek, ciągle mieszać. Gotowy krem schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę. 

 

Składanie tortu:

 

Do złożenia tortu potrzebna będzie obręcz tortów.

Biszkopt podzielić na trzy równe części. Na pierwszym i drugim kawałku od dołu rozsmarować dżem, a potem krem. Następnie położyć trzecią warstwę i przykryć tylko kremem. Schłodzić przez noc. Usunąć nadmiar kremu i udekorować wg uznania. 

 

 

Kruche ciasteczka z bakaliami i czekoladą...
14 września 2019, 11:32

 

Błyskawiczny przepis na przepyszne ciasteczka. Idealne do porannej kawy lub na spotkanie z przyjaciółmi. Wyglądają jak kupne, smakują o wiele lepiej i nie zawierają żadnych ulepszaczy itp. itd. Ich przygotowanie łącznie z pieczeniem zajmuje jedyne 30 min. Polecam!

 

Składniki na ok. 30 sztuk:

-120 g masła

-80 g cukru

-1 jajo

-140 g mąki pszennej pełnoziarnistej

-100 g płatków owsianych górskich

-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

-60 g posiekanej gorzkiej czekolady

- garść rozdrobnionych orzechów włoskich

- garść rodzynek

 

Przygotowanie:

Masło wymieszać z cukrem na gładką masę za pomocą miksera. Dodać jajo i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać pozostałe składniki, wymieszać łopatką.

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Z gotowej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielki odstępy. Na koniec kulki spłaszczyć łyżką i wstawić do piekarnika na 15 min. Smacznego!

 

Delikatne ciasto czekoladowe Sally
11 września 2019, 11:44

Delikatne ciasto czekoladowe Sally
SALLYS ZARTER SCHOKOKUCHEN

Składniki:

-125 ml wody

-1 łyżka jogurtu/kwaśnej śmietany

-120 g masła

-150 g cukru

-1 łyżka cukru wanilinowego

-10 g kakao

-100 g gorzkiej czekolady

-1 jajo

-125 g mąki

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na wypiek ciasta w tortownicy o średnicy 18 cm.

 

Przygotowanie:

Czekoladę, kakao, cukier wanilinowy, cukier, masło, jogurt i wodę umieścić w rondelku i podgrzewać, cały czas mieszając, aż do połączenia składników. Masa powinna mieć rzadką konsystencję. Przestudzić. Proszek do pieczenia połączyć z mąką. Do przestudzonej masy czekoladowej dodać jajo, wymieszać rózgą kuchenną. Następnie dodać całą mąkę i dalej mieszać, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 40 min lub do suchego patyczka. Ostudzone ciasto można udekorować cukrem pudrem lub lukrem.

 

Cytrynowiec ucierany
09 września 2019, 22:42

 

Kolejne ciasto z serii łatwych, szybkich i przyjemnych :) Przygotowanie i wymieszanie składników zajmuje ok. 20 min. Reszta to czas pieczenia i oczekiwania. Ciasto jest puszyste i pozostaje takie następnego dnia, a dodatek cytryny dodaje mu lekkości i świeżości. Idealny deser dla wszystkich, którzy, tak jak ja, nie chcą się pogodzić z odejściem lata. Mam nadzieję, że Wam też posmakuje. Smacznego! 

 

Składniki na ciasto:

-1 kostka masła lub margaryny(200 g)

-3/4 szklanki cukru

-3 jaja

-180 g mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista) 

-30 g skrobi ziemniaczanej

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

-skórka otwarta z jednej cytryny

-sok z jednej cytryny

 

WAŻNE! 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

 

Składniki na polewę:

-4 łyżeczki soku z cytryny

-cukier puder

 

Przygotowanie:

Masło umieścić w misie miksera i wymieszać z cukrem na gładką, jednolitą masę. Następnie dodawać jaja, jedno po drugim. Po jajach czas na skórkę z cytryny. Po połączeniu jej z masą, wyłączyć mikser i wlać część soku z cytryny. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie partiami dodawać do masy, naprzemiennie z sokiem z cytryny i krótko mieszać łopatką lub łyżką. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać przygotowaną masę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec przez około 45 min. lub do tzw. suchego patyczka. 

W międzyczasie przygotować lukier. Wycisnąć sok z cytryny i połączyć go z cukrem pudrem. W zależności od tego, jak gęsty lukier preferujemy, tyle cukru pudru dodajemy do soku z cytryny. Gotową polewą ozdobić ostygnięte ciasto.