Archiwum 31 sierpnia 2019


Strucla makowa Sally
31 sierpnia 2019, 15:25

Strucla makowa Sally
SALLY’S NUSSZOPF

Składniki na ciasto drożdżowe:

-500 g mąki
-80 g cukru
-1/2 łyżeczki soli
-1 kostka drożdży
-250 ml letniego mleka
-1 jajo
-80 g miękkiego masła

Składniki na farsz:

-200 g ulubionych orzechów
-3 łyżki cukru
-2 łyżki kakao
-1 łyżeczka cynamonu
-1 jajo
-1/2 filiżanki mleka

Składniki na polewę


-120 g cukru pudru

-sok z cytryny

Przygotowanie ciasta i farszu:

Mąkę, cukier, sól i rozkruszone drożdże umieścić w misie. Dodać letnie mleko i jajko, wymieszać. Na koniec dodać masło i ugnieść na gładkie ciasto. Ciasto możemy wyrobić w ten sam sposób przy pomocy miksera, używając haków do wyrabiania ciasta. Z gotowego ciasta uformować kulę i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem przez ok. 30 min. W międzyczasie przygotować farsz.

Składniki na farsz wymieszać ze sobą. Masa powinna być wilgotna, ale nie mokra. Powinna się dobrze rozprowadzać.

Po 30 min. ciasto rozwałkować, wysmarować farszem.  Następnie zrolować je z jednej strony, tak żeby powstała rolada orzechowa, tworząc w ten sposób jej koniec.

Następnie ostry nóż umieścić w połowie rolady i rozciąć ją przez środek wzdłuż, rozsunąć rozkrojone części i przeplatać jedną przez drugą, tak by powstała połowa warkocza. Z drugą stroną postąpić tak samo (Bardzo dobrze zobrazowane jest to na filmie zamieszczonym pod wpisem Sally).

Struclę wyłożyć na blasze do pieczenia i piec ok. 25-30 min w temp. 200 °C.  W międzyczasie przygotować polewę.

Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem, tak aby uzyskać gładką konsystencję. Tak przygotowanym lukrem wysmarować jeszcze gorącą struclę. Podawać po ostygnięciu.