31 sierpnia 2019, 15:25
Strucla makowa Sally
SALLY’S NUSSZOPF
Składniki na ciasto drożdżowe:
-500 g mąki
-80 g cukru
-1/2 łyżeczki soli
-1 kostka drożdży
-250 ml letniego mleka
-1 jajo
-80 g miękkiego masła
Składniki na farsz:
-200 g ulubionych orzechów
-3 łyżki cukru
-2 łyżki kakao
-1 łyżeczka cynamonu
-1 jajo
-1/2 filiżanki mleka
Składniki na polewę
-120 g cukru pudru
-sok z cytryny
Przygotowanie ciasta i farszu:
Mąkę, cukier, sól i rozkruszone drożdże umieścić w misie. Dodać letnie mleko i jajko, wymieszać. Na koniec dodać masło i ugnieść na gładkie ciasto. Ciasto możemy wyrobić w ten sam sposób przy pomocy miksera, używając haków do wyrabiania ciasta. Z gotowego ciasta uformować kulę i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem przez ok. 30 min. W międzyczasie przygotować farsz.
Składniki na farsz wymieszać ze sobą. Masa powinna być wilgotna, ale nie mokra. Powinna się dobrze rozprowadzać.
Po 30 min. ciasto rozwałkować, wysmarować farszem. Następnie zrolować je z jednej strony, tak żeby powstała rolada orzechowa, tworząc w ten sposób jej koniec.
Następnie ostry nóż umieścić w połowie rolady i rozciąć ją przez środek wzdłuż, rozsunąć rozkrojone części i przeplatać jedną przez drugą, tak by powstała połowa warkocza. Z drugą stroną postąpić tak samo (Bardzo dobrze zobrazowane jest to na filmie zamieszczonym pod wpisem Sally).
Struclę wyłożyć na blasze do pieczenia i piec ok. 25-30 min w temp. 200 °C. W międzyczasie przygotować polewę.
Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem, tak aby uzyskać gładką konsystencję. Tak przygotowanym lukrem wysmarować jeszcze gorącą struclę. Podawać po ostygnięciu.