Strucla makowa Sally


31 sierpnia 2019, 15:25

Strucla makowa Sally
SALLY’S NUSSZOPF

Składniki na ciasto drożdżowe:

-500 g mąki
-80 g cukru
-1/2 łyżeczki soli
-1 kostka drożdży
-250 ml letniego mleka
-1 jajo
-80 g miękkiego masła

Składniki na farsz:

-200 g ulubionych orzechów
-3 łyżki cukru
-2 łyżki kakao
-1 łyżeczka cynamonu
-1 jajo
-1/2 filiżanki mleka

Składniki na polewę


-120 g cukru pudru

-sok z cytryny

Przygotowanie ciasta i farszu:

Mąkę, cukier, sól i rozkruszone drożdże umieścić w misie. Dodać letnie mleko i jajko, wymieszać. Na koniec dodać masło i ugnieść na gładkie ciasto. Ciasto możemy wyrobić w ten sam sposób przy pomocy miksera, używając haków do wyrabiania ciasta. Z gotowego ciasta uformować kulę i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem przez ok. 30 min. W międzyczasie przygotować farsz.

Składniki na farsz wymieszać ze sobą. Masa powinna być wilgotna, ale nie mokra. Powinna się dobrze rozprowadzać.

Po 30 min. ciasto rozwałkować, wysmarować farszem.  Następnie zrolować je z jednej strony, tak żeby powstała rolada orzechowa, tworząc w ten sposób jej koniec.

Następnie ostry nóż umieścić w połowie rolady i rozciąć ją przez środek wzdłuż, rozsunąć rozkrojone części i przeplatać jedną przez drugą, tak by powstała połowa warkocza. Z drugą stroną postąpić tak samo (Bardzo dobrze zobrazowane jest to na filmie zamieszczonym pod wpisem Sally).

Struclę wyłożyć na blasze do pieczenia i piec ok. 25-30 min w temp. 200 °C.  W międzyczasie przygotować polewę.

Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem, tak aby uzyskać gładką konsystencję. Tak przygotowanym lukrem wysmarować jeszcze gorącą struclę. Podawać po ostygnięciu.

 

 

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz