Kostki bananowe Sally


03 września 2019, 19:33

Kostki bananowe Sally
SALLY’S BANANENSCHNITTE

Składniki na ciasto ucierane:

-200 g masła

-200 g cukru

-1 łyżka cukru wanilinowego

-4 jaja (rozmiar M)

-100 g śmietany

-200 g mąki

-50 g skrobi ziemniaczanej

-20 g kakao

-1 opakowanie proszku do pieczenia

-1 łyżeczka sody oczyszczonej

-szczypta soli

-1 łyżeczka cynamonu

-szczypta zmielonych goździków

-100 g posiekanej czekolady mlecznej

-250 g rozgniecionych bananów

 

Składniki na krem:

-200 ml słodkiej śmietanki

-1 opakowanie Śmietan-Fix

-100 g śmietany

-250 g twarogu do ciast (niemiecki twaróg jest gładki, bez grudek)

-50 g cukru

-sok z jednej cytryny

-180 g rozgniecionych bananów

-1 opakowanie agartyny lub

-6 listków żelatyny

 

Dodatkowo:
-2 banany

 

Dekoracja:

-50 g czekolady mlecznej
-chipsy bananowe lub banany
-sok z cytryny

Do wykonania została użyta tortownica o średnicy 28 cm.

 

Przygotowanie:

Masło wymieszać z cukrem, do uzyskania kremowej konsystencji, dodawać jaja jedno po drugim. Następnie dołożyć pozostałe składniki i wymieszać. Ciasto wylać na blachę i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 °C przez ok. 35 min. Pozostawić do ostygnięcia. Przekroić w pół.

Śmietankę ubić ze Śmietan-Fixem i schłodzić. Banany zalać niewielką ilością wody i wymieszać z agartyną, gotować przez 2 min. (Jeśli ktoś używa żelatyny, musi zmiękczyć ją w zimnej wodzie i wycisnąć. Banany zagotować, zdjąć z ognia i dodać żelatynę, mieszając aż do jej rozpuszczenia). Masę bananową pozostawić na krótko do ostygnięcia. W międzyczasie wymieszać śmietanę z twarogiem, cukrem i sokiem z cytryny. Niewielką ilość masy twarogowej dodać do masy bananowej, a następnie wymieszać z całością masy twarogowej. Dodać ubitą śmietankę. Masę włożyć na chwilę do lodówki, aby stężała. W tym czasie pokroić banany w plasterki i wyłożyć je na pierwszym kawałku upieczonego ciasta. Pokryć połową kremu i przykryć drugą połową ciasta. Górę wysmarować pozostałym kremem, pokroić w kostki i schłodzić w lodówce.

Dekoracja:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w niewysokiej temperaturze w mikrofali. Rozprowadzić łyżką po bananowych kostkach, tworząc długie nitki, i udekorować chipsami bananowymi. Jeśli używamy świeżych bananów, nie zapomnijmy skropić ich sokiem z cytryny.

Oryginalny przepis nahttps://sallys-blog.de/sally-s-bananenschnitte-mein-geheimrezept.html

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz