Wilgotne ciasto czekoladowo – orzechowe


30 sierpnia 2019, 13:59

Wilgotne ciasto czekoladowo – orzechowe
SAFTIGER SCHOKOLADEN-NUSS-KUCHEN

Składniki na ciasto:

-4 jaja

-1 kubek kwaśnej śmietany – pusty kubek ywany w przepisie jako miara kuchenna

-1 kubek cukru

-1 opakowanie cukru wanilinowego

-1 kubek mąki

-1 kubek kakao

-1 kubek oleju

-1 kubek orzechów

-1/2 opakowania proszku do pieczenia

Polewa:

-kuwertura lub cukier puder

 

Przygotowanie:

Jaja ubić na puszystą masę, dodać śmietanę. Następnie kubkiem po śmietanie odmierzyć odpowiednią ilość cukru, wymieszać go z cukrem wanilinowym i dodać do jajek. Ubijać do uzyskania kremowej konsystencji. Mąkę, kakao, olej, orzechy i proszek do pieczenia dodawać stopniowo do masy. Gotowe ciasto wylać do keksówki wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Piec w temp. 180 °C przez ok. 60 min. lub do suchego patyczka. Po ostygnięciu wierch ciasta oblać kuwerturą lub obsypać cukrem pudrem.

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz