Wilgotne ciasto czekoladowo – orzechowe
30 sierpnia 2019, 13:59
Wilgotne ciasto czekoladowo – orzechowe
SAFTIGER SCHOKOLADEN-NUSS-KUCHEN
Składniki na ciasto:
-4 jaja
-1 kubek kwaśnej śmietany – pusty kubek używany w przepisie jako miara kuchenna
-1 kubek cukru
-1 opakowanie cukru wanilinowego
-1 kubek mąki
-1 kubek kakao
-1 kubek oleju
-1 kubek orzechów
-1/2 opakowania proszku do pieczenia
Polewa:
-kuwertura lub cukier puder
Przygotowanie:
Jaja ubić na puszystą masę, dodać śmietanę. Następnie kubkiem po śmietanie odmierzyć odpowiednią ilość cukru, wymieszać go z cukrem wanilinowym i dodać do jajek. Ubijać do uzyskania kremowej konsystencji. Mąkę, kakao, olej, orzechy i proszek do pieczenia dodawać stopniowo do masy. Gotowe ciasto wylać do keksówki wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Piec w temp. 180 °C przez ok. 60 min. lub do suchego patyczka. Po ostygnięciu wierch ciasta oblać kuwerturą lub obsypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz