Jaglanka z bakaliami
01 września 2019, 17:06
Jako że jestem fanką wszelkiego rodzaju kasz i ich pochodnych, nie mogłam nie umieścić tutaj tego przepisu. Tym razem, ze względu na oszczędność czasu, użyłam płatków jaglanych. Dodatek bakalii oraz jogurtu naturalnego sprawia, że ta niepozorna kasza staje się pyszną i pożywną przekąską, która może zaspokoić nasz apetyt na "coś słodkiego". Smacznie i zdrowo. Nic więcej nie będę dodawać. Spróbujcie i przekonajcie się sami 😉.
Składniki na 2 porcje:
-1 szklanka płatków jaglanych lub 1/2 szklanki kaszy jaglanej (kasza gotuje się kilka razy dłużej, ale smaków wychodzi podobnie)
-2 szklanki mleka, wody lub napoju roślinnego (u mnie tym razem mleko kokosowe)
-1 łyżka miodu
-1/2 łyżeczki cynamonu
-1/2 łyżeczki kurkumy
-1/4 łyżeczki imbiru w proszku
-ulubione bakalie
-jogurt naturalny
-opcjonalnie owoce, orzechyi miód do ułożenia na wierzchu
Przygotowanie:
Płatki umieszczam w garnku, zalewa 2 szklanka i mleka kokosowego i zagotowuje. Gdy płatki zaczynają gęstnieć dodaje miód, przyprawy oraz bakalie. Gotową jaglankę przekładam do miseczki, dodaje 2 łyżki jogurtu naturalnego, owoce, które akurat mam pod ręką oraz orzechy. Całość delikatnie polewam miodem. Smacznego!
Dodaj komentarz