Najnowsze wpisy, strona 3


Słowo wstępu
30 sierpnia 2019, 13:23

Przepisy publikowane w tej zakładce pochodzą ze strony www.sallys-welt.de. Jako wielbicielka jej talentu i osoba znająca język niemiecki postanowiłam przetłumaczyć na język polski jej przepisy na słodkie wypieki. Niektóre z nich wypróbowałam,ale stanowią one krople w morzu. Mam nadzieję, że znajdzie się parę osób, które chętnie skorzystają z tych tłumaczeń i docenią moją pracę. Przy każdym przepisie będę podawać oryginalną nazwę wypeku, co ułatwi odnalezienie oryginału i zobaczenie gotowego produktu, gdyż zdjęć nie zamierzam kopiować. To by było na tyle. Smacznego!

Gâteau au chocolat
30 sierpnia 2019, 13:19

Gâteau au chocolat

 

 

Składniki:

 

 

 

-120 g roztopionej czekolady

 

-60 g roztopionego masła

 

-70 g cukru

 

-szczypta soli

 

-2 jaja

 

-1 łyżeczka mleka

 

-60 g mąki

 

Przepis pochodzi z ulotki produktowej, dołączonej do zakupionych w sklepie Tchibo foremek w kształcie serca.

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

 

Oddzielić żółtka od białek i białka ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania dodać do nich szczyptę soli. To przyspieszy ubijanie, gdyż sól powoduje szybszy rozpad struktur białkowych. Po ubiciu pianę najlepiej wstawić do lodówki, wcześniej dodając do niej również odrobinę cukru, aby nie była zbyt puszysta. Następnie wymieszać żółtka z pozostałym cukrem.

 

Mieszać… i mieszać… i mieszać regularnie, aż do otrzymania ładnej, kremowej, jasnej masy. Na koniec dodawać do niej stopniowo roztopione masło…. i dalej mieszać…

 

Następnie do masy dodać roztopioną czekoladę, a potem mąkę i mieszać na najniższych obrotach miksera.  Na sam koniec, delikatnie mieszając, do masy dołączyć ubite białka, aż do otrzymania jednolitej gładkiej masy. Gotowe ciasto przelać do foremek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Piec w 175°C przez ok. 40 min lub do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjąć z foremek i poczekać do ostygnięcia. Opcjonalnie oprószyć cukrem pudrem.

 

 

 

Powidła śliwkowe
26 sierpnia 2019, 14:31

Powidła śliwkowe to kolejne z moich dziecięcych wspomnień wakacyjnych. Muszę przyznać, że nie byłam ich fanką. Mocno słodkie i z kawałkami śliwek nie zachęcały, zwłaszcza gdy obok stał dżem z jabłek, mający formę musu i lekko kwaśny. Na szczęście po latach doszliśmy do porozumienia :). A to wszystko dzięki połączeniu, które znalazłam w pewnym kosmetyku i w którym od razu się zakochałam. Postanowiłam wybróbować je w wersji spożywczej i był to strzał w dziesiątkę. Obecnie nie wyobrażam sobie nie przygotować choć jednego słoiczka powideł w sezonie. Doskonale osładzają one jesienne słoty i zimowe szarówki oraz zaspokajają nagłą potrzebę na "coś słodkiego", gdy w domu akurat brak niezdrowych cukrów :) Polecam!

Poniżej podaje proporcje składników na niewielką ilość powideł (część śliwek skonsumowaliśmy na surowo, a część poszła do ciasta). Nie powinno to stanowić problemu, gdyż wszystkie dozujemy zgodnie ze swoim smakiem:

 

Składniki:

 

-1,5 kg śliwek, najlepiej węgierek

-3/4 szklanki wody - nie martwcie się, jeśli będzie za dużo, woda wyparuje podczas gotowania

-2-3 łyżki cukru (lub więcej)

-kilka kropel soku z cytryny

-ekstrakt z wanilii lub laski wanilii

-szczypta imbiru

 

Wykonanie:

 

Śliwki wrzucić do garnka, zalać wodą, zagotować. Gotować jeszcze ok. 10-15 min., co jakiś czas mieszając. Gdy ilość wody zostanie zredukowana, a śliwki zaczną się rozpadać, zmniejszyć płomień, dodać cukier i resztę składników (w proporcjach odpowiadającym naszym gustom). Gotować jeszcze ok. 30 min. na niewielkim ogniu, co chwilę mieszając. Gotowe i jeszcze gorące powidła przełożyć do słoiczka, zakręcić, odstawić na podłogę do góry dnem, aż do ostygnięcia.

 

Cynamonki
22 sierpnia 2019, 10:14

Jedne z szybszych wypieków wykonywanych z ciasta drożdżowego. Mega aromatyczne dzięki obecności cynamonu, słodkie dzięki dodatkowi bakalii i lukru. Do tego banalnie proste w przygotowaniu. Najlepiej zajadać w towarzystwie czarnej herbaty lub mleka. Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.pl

 

Składniki:

 

-4 szklanki mąki pszennej

-20 g suchych drożdży

-szklanka letniego mleka

-2 jajka

-6 łyżek cukru

-125 g roztopionego masła

-szczypta soli

-cukier puder+woda-lukier do posmarowania (opcjonalnie)

 

Nadzienie:

 

-60 g roztopionego masła

-1/2 szklanki cukru

-cynamon- wedle upodobania

-bakalie

-jajko do posmarowania

 

Wykonanie:

 

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki, masło zostawiając na koniec i wyrobić odpowiednio długo. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Po uformowaniu z niego kuli, przełożyć je do oprószonej mąką miski. Przykryć ręczniczkiem kuchennym i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 1,5 godziny).

Po podwojeniu objętośc ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować i posmarować masłem, a następnie posypać cukrem,cynamonem i bakaliami. Zawinąć i pokroić w ok. 2 centymetrowe plasterki. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki dość mocno wyrosną, należy więc zachować spore odstępy między nimi. Ponownie przykryć ręczniczkiem i pozostawić na ok. 30 minut do podwojenia objętości. . Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 180°C. Opcjonalnie: Po wystudzeniu posmarować lukrem.

 

 

 

 

Murzynek mojej babci
21 sierpnia 2019, 15:23

Ze względu na pojawienie się nowego członka naszej rodziny, mam stosunkowo niewiele czasu na jakieś wymyślne i czasochłonne wypieki. A jako pasjonatka wszelkich słodkości, zwłascza domowych, nie mogłabym zrezygnować z nich całkowicie. Na szczęście szybko znalazłam złoty środek między brakiem czasu i miłością do ciasta - wypieki błyskawiczne. Może nie wyglądają spektakularne, ale za to jak smakują!Od razu przypominają mi się moje dziecięce lata,kiedy to zdobywałam pierwsze "cukiernicze" doświadczenie pod okiem prawdziwej mistrzyni - mojej babci.

Rozkosz dla podniebienia gwarantowana i to w niecałe 30 min! laughing

 

Składniki na keksówkę:

 

-250 g mąki pszennej
-3/4 szklanki cukru

-3 łyżki gorzkiego kakao
-1 opakowanie cukru wanilinowego

-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
-1 szklanka oleju
-1 szklanka mleka
-3 jajka 
-3 łyżki powideł śliwkowych
-cukier puder do oprószenia gotowego ciasta

Wykonanie:

 

Mąkę i kakao przesiać, połączyć z pozostałymi suchymi składnikami. W drugiej misce ubić jajka z olejem na gładką masę, dodać mleko. Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać delikatnie łyżką. W trakcie mieszania dodać powidła. Piec w temperaturze 180°C przez 55 min lub do suchego patyczka przy włączonej grzałce góra-dół. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem. Smacznego!