Kategoria

Przepisy od sally


Delikatne ciasto czekoladowe Sally
11 września 2019, 11:44

Delikatne ciasto czekoladowe Sally
SALLYS ZARTER SCHOKOKUCHEN

Składniki:

-125 ml wody

-1 łyżka jogurtu/kwaśnej śmietany

-120 g masła

-150 g cukru

-1 łyżka cukru wanilinowego

-10 g kakao

-100 g gorzkiej czekolady

-1 jajo

-125 g mąki

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na wypiek ciasta w tortownicy o średnicy 18 cm.

 

Przygotowanie:

Czekoladę, kakao, cukier wanilinowy, cukier, masło, jogurt i wodę umieścić w rondelku i podgrzewać, cały czas mieszając, aż do połączenia składników. Masa powinna mieć rzadką konsystencję. Przestudzić. Proszek do pieczenia połączyć z mąką. Do przestudzonej masy czekoladowej dodać jajo, wymieszać rózgą kuchenną. Następnie dodać całą mąkę i dalej mieszać, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 40 min lub do suchego patyczka. Ostudzone ciasto można udekorować cukrem pudrem lub lukrem.

 

Cakepopsy
05 września 2019, 17:23

Cakepopsy

Biszkopt przygotować z przepisu na ciasto ucierane (poniżej składniki na 1/2 porcji tego ciasta)

Składniki na krem mascarpone:

-200 g mascarpone
-200 g ser białego niefermentowanego
-200 g cukru pudru

Składniki na ganache mleczne:

-200 g czekolady deserowej
-200 g śmietanki

Składniki na ganache z białej czekolady:

-300 g białej czekolady
-150 g śmietanki

Składniki na ganache cytrynowy:

-biały ganach
-1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Składniki na ganache pełnomleczny:

-300 g czekolady mlecznej
-200 g śmietanki

 

Przygotowanie kremu:

Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem można modyfikować wg własnych upodobań, np. dodając aromaty, likier, rum, skórkę z cytryny, orzechy, płatki czekoladowe, krokant, etc.

WAŻNE!
Krem mieszać krótko, inaczej się upłynni.

Przygotowanie Ganache:

Czekoladę posiekać nożem. Śmietankę zagotować i dodać do niej czekoladę, zostawić na kilka minut. Wymieszać łopatką i utrzeć na gładką, jednolitą masę przy pomocy miksera. Schłodzić ganach, najlepiej przez całą noc, a przed użyciem doprowadzić do temperatury pokojowej i krótko wymieszać.

Przygotowanie cakeposów:

Ciasto rozdrobnić. Kawałki biszkoptu wymieszać z kremem. Z utworzonej masy uformować kulki wielkości piłeczki do tenisa stołowego. Schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę. Następnie każdą kulkę nabić na patyczek do cakepopsów lub wykałaczkę do szaszłyków, polać wybranym ganach i opcjonalnie obtoczyć w słodkiej posypce.

Ciasto ucierane - przepis podstawowy
04 września 2019, 14:35

Ciasto ucierane – przepis podstawowy:
GRUNDREZEPT RÜHRTEIG

Składniki:

-6 jaj, rozmiar M
-250 g cukru
-1 opakowanie cukru wanilinowego
-250 ml oleju
-400 g mąki
-100 g skrobi ziemniaczanej
-1 opakowanie proszku do pieczenia
-200 mleka

Z tego typu ciasta możemy upiec muf finki, ciasto marmurkowe, biszkopt, keks, cakeppsy czy cupcakes’y.

Dodatki:

-kakao,
-orzechy
-aromaty
-jabłka
-likiery
-barwniki etc.

Przygotowanie:

Jaja zmiksować z cukrem na gładką masę, dodać pozostałe składniki i krótko wymieszać. Dodać resztę składników, w zależności od tego jakie ciasto chcemy otrzymać. Piec w temp.190-200°C przez około 60 min lub do suchego patyczka.

Kostki bananowe Sally
03 września 2019, 19:33

Kostki bananowe Sally
SALLY’S BANANENSCHNITTE

Składniki na ciasto ucierane:

-200 g masła

-200 g cukru

-1 łyżka cukru wanilinowego

-4 jaja (rozmiar M)

-100 g śmietany

-200 g mąki

-50 g skrobi ziemniaczanej

-20 g kakao

-1 opakowanie proszku do pieczenia

-1 łyżeczka sody oczyszczonej

-szczypta soli

-1 łyżeczka cynamonu

-szczypta zmielonych goździków

-100 g posiekanej czekolady mlecznej

-250 g rozgniecionych bananów

 

Składniki na krem:

-200 ml słodkiej śmietanki

-1 opakowanie Śmietan-Fix

-100 g śmietany

-250 g twarogu do ciast (niemiecki twaróg jest gładki, bez grudek)

-50 g cukru

-sok z jednej cytryny

-180 g rozgniecionych bananów

-1 opakowanie agartyny lub

-6 listków żelatyny

 

Dodatkowo:
-2 banany

 

Dekoracja:

-50 g czekolady mlecznej
-chipsy bananowe lub banany
-sok z cytryny

Do wykonania została użyta tortownica o średnicy 28 cm.

 

Przygotowanie:

Masło wymieszać z cukrem, do uzyskania kremowej konsystencji, dodawać jaja jedno po drugim. Następnie dołożyć pozostałe składniki i wymieszać. Ciasto wylać na blachę i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 °C przez ok. 35 min. Pozostawić do ostygnięcia. Przekroić w pół.

Śmietankę ubić ze Śmietan-Fixem i schłodzić. Banany zalać niewielką ilością wody i wymieszać z agartyną, gotować przez 2 min. (Jeśli ktoś używa żelatyny, musi zmiękczyć ją w zimnej wodzie i wycisnąć. Banany zagotować, zdjąć z ognia i dodać żelatynę, mieszając aż do jej rozpuszczenia). Masę bananową pozostawić na krótko do ostygnięcia. W międzyczasie wymieszać śmietanę z twarogiem, cukrem i sokiem z cytryny. Niewielką ilość masy twarogowej dodać do masy bananowej, a następnie wymieszać z całością masy twarogowej. Dodać ubitą śmietankę. Masę włożyć na chwilę do lodówki, aby stężała. W tym czasie pokroić banany w plasterki i wyłożyć je na pierwszym kawałku upieczonego ciasta. Pokryć połową kremu i przykryć drugą połową ciasta. Górę wysmarować pozostałym kremem, pokroić w kostki i schłodzić w lodówce.

Dekoracja:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w niewysokiej temperaturze w mikrofali. Rozprowadzić łyżką po bananowych kostkach, tworząc długie nitki, i udekorować chipsami bananowymi. Jeśli używamy świeżych bananów, nie zapomnijmy skropić ich sokiem z cytryny.

Oryginalny przepis nahttps://sallys-blog.de/sally-s-bananenschnitte-mein-geheimrezept.html

 

Strucla makowa Sally
31 sierpnia 2019, 15:25

Strucla makowa Sally
SALLY’S NUSSZOPF

Składniki na ciasto drożdżowe:

-500 g mąki
-80 g cukru
-1/2 łyżeczki soli
-1 kostka drożdży
-250 ml letniego mleka
-1 jajo
-80 g miękkiego masła

Składniki na farsz:

-200 g ulubionych orzechów
-3 łyżki cukru
-2 łyżki kakao
-1 łyżeczka cynamonu
-1 jajo
-1/2 filiżanki mleka

Składniki na polewę


-120 g cukru pudru

-sok z cytryny

Przygotowanie ciasta i farszu:

Mąkę, cukier, sól i rozkruszone drożdże umieścić w misie. Dodać letnie mleko i jajko, wymieszać. Na koniec dodać masło i ugnieść na gładkie ciasto. Ciasto możemy wyrobić w ten sam sposób przy pomocy miksera, używając haków do wyrabiania ciasta. Z gotowego ciasta uformować kulę i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem przez ok. 30 min. W międzyczasie przygotować farsz.

Składniki na farsz wymieszać ze sobą. Masa powinna być wilgotna, ale nie mokra. Powinna się dobrze rozprowadzać.

Po 30 min. ciasto rozwałkować, wysmarować farszem.  Następnie zrolować je z jednej strony, tak żeby powstała rolada orzechowa, tworząc w ten sposób jej koniec.

Następnie ostry nóż umieścić w połowie rolady i rozciąć ją przez środek wzdłuż, rozsunąć rozkrojone części i przeplatać jedną przez drugą, tak by powstała połowa warkocza. Z drugą stroną postąpić tak samo (Bardzo dobrze zobrazowane jest to na filmie zamieszczonym pod wpisem Sally).

Struclę wyłożyć na blasze do pieczenia i piec ok. 25-30 min w temp. 200 °C.  W międzyczasie przygotować polewę.

Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem, tak aby uzyskać gładką konsystencję. Tak przygotowanym lukrem wysmarować jeszcze gorącą struclę. Podawać po ostygnięciu.