Cytrynowiec ucierany
09 września 2019, 22:42
Kolejne ciasto z serii łatwych, szybkich i przyjemnych :) Przygotowanie i wymieszanie składników zajmuje ok. 20 min. Reszta to czas pieczenia i oczekiwania. Ciasto jest puszyste i pozostaje takie następnego dnia, a dodatek cytryny dodaje mu lekkości i świeżości. Idealny deser dla wszystkich, którzy, tak jak ja, nie chcą się pogodzić z odejściem lata. Mam nadzieję, że Wam też posmakuje. Smacznego!
Składniki na ciasto:
-1 kostka masła lub margaryny(200 g)
-3/4 szklanki cukru
-3 jaja
-180 g mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista)
-30 g skrobi ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-skórka otwarta z jednej cytryny
-sok z jednej cytryny
WAŻNE!
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki na polewę:
-4 łyżeczki soku z cytryny
-cukier puder
Przygotowanie:
Masło umieścić w misie miksera i wymieszać z cukrem na gładką, jednolitą masę. Następnie dodawać jaja, jedno po drugim. Po jajach czas na skórkę z cytryny. Po połączeniu jej z masą, wyłączyć mikser i wlać część soku z cytryny. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie partiami dodawać do masy, naprzemiennie z sokiem z cytryny i krótko mieszać łopatką lub łyżką. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać przygotowaną masę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec przez około 45 min. lub do tzw. suchego patyczka.
W międzyczasie przygotować lukier. Wycisnąć sok z cytryny i połączyć go z cukrem pudrem. W zależności od tego, jak gęsty lukier preferujemy, tyle cukru pudru dodajemy do soku z cytryny. Gotową polewą ozdobić ostygnięte ciasto.
Dodaj komentarz