Naked cake malinowo-waniliowy
25 września 2019, 14:01
Mój pierwszy tort w nowej roli, pieczony specjalnie na 30-ste urodziny mojej siostry. Idealne połączenie smakowe. Wszyscy pochłonęli swoje porcje do ostatniego okruszka. Po prostu niebo w gębie.
Składniki ma tortownicę o średnicy 22 cm:
-2½ szklanki mąki pszennej
-1¼ szklanki drobnego cukru do wypieków
-2 łyżki kakao
-pół łyżeczki soli
-2 jaja
-1½ szklanki oleju słonecznikowego
-1 szklanka maślanki
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
Mąkę, kakao i sól przesiać do miski. Dodać cukier i wymieszać. W drugiej misce roztrzepać rózgą kuchenną jajka i wymieszać wszystkie mokre składniki, poza octem. Do mokrych składników dodać suche i krótko wymieszać. Na koniec wlać do szklanki ocet, połączyć z sodą i szybko dodać do ciasta. Całość wymieszać.
Masę przełożyć do tortownicy, której spód wyłożono papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 50 min. lub do suchego patyczka.
Dżem malinowy:
-500 g malin
-4 łyżki soku z cytryny
-1 szklanka cukru
-1 łyżka ekstraktu z wanilii
-1 szklanka wody
Wykonanie:
Maliny umieścić w garnuszku, zalać wodą, zagotować. Zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszając, poczekać, aż woda odparuje i maliny się rozpadną. Wtedy dodać sok z cytryny, wanilię i cukier. Wymieszać i gotować jeszcze chwilę. Następnie przetrzeć dżem przez sitko, aby pozbyć się pestek, i pozostawić do ostygnięcia.
Krem waniliowy:
-200 g masła
-600 g serka philadelphia
-1 1/2 szklanki cukru pudru
-1 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Masło wymieszać z cukrem na gładką, puszystą masę, dodać ekstrakt waniliowy. Następnie partiami dokładać serek, ciągle mieszać. Gotowy krem schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę.
Składanie tortu:
Do złożenia tortu potrzebna będzie obręcz tortów.
Biszkopt podzielić na trzy równe części. Na pierwszym i drugim kawałku od dołu rozsmarować dżem, a potem krem. Następnie położyć trzecią warstwę i przykryć tylko kremem. Schłodzić przez noc. Usunąć nadmiar kremu i udekorować wg uznania.
Dodaj komentarz