11 września 2019, 11:44
Delikatne ciasto czekoladowe Sally
SALLYS ZARTER SCHOKOKUCHEN
Składniki:
-125 ml wody
-1 łyżka jogurtu/kwaśnej śmietany
-120 g masła
-150 g cukru
-1 łyżka cukru wanilinowego
-10 g kakao
-100 g gorzkiej czekolady
-1 jajo
-125 g mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na wypiek ciasta w tortownicy o średnicy 18 cm.
Przygotowanie:
Czekoladę, kakao, cukier wanilinowy, cukier, masło, jogurt i wodę umieścić w rondelku i podgrzewać, cały czas mieszając, aż do połączenia składników. Masa powinna mieć rzadką konsystencję. Przestudzić. Proszek do pieczenia połączyć z mąką. Do przestudzonej masy czekoladowej dodać jajo, wymieszać rózgą kuchenną. Następnie dodać całą mąkę i dalej mieszać, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 40 min lub do suchego patyczka. Ostudzone ciasto można udekorować cukrem pudrem lub lukrem.