Archiwum 11 września 2019


Delikatne ciasto czekoladowe Sally
11 września 2019, 11:44

Delikatne ciasto czekoladowe Sally
SALLYS ZARTER SCHOKOKUCHEN

Składniki:

-125 ml wody

-1 łyżka jogurtu/kwaśnej śmietany

-120 g masła

-150 g cukru

-1 łyżka cukru wanilinowego

-10 g kakao

-100 g gorzkiej czekolady

-1 jajo

-125 g mąki

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na wypiek ciasta w tortownicy o średnicy 18 cm.

 

Przygotowanie:

Czekoladę, kakao, cukier wanilinowy, cukier, masło, jogurt i wodę umieścić w rondelku i podgrzewać, cały czas mieszając, aż do połączenia składników. Masa powinna mieć rzadką konsystencję. Przestudzić. Proszek do pieczenia połączyć z mąką. Do przestudzonej masy czekoladowej dodać jajo, wymieszać rózgą kuchenną. Następnie dodać całą mąkę i dalej mieszać, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 40 min lub do suchego patyczka. Ostudzone ciasto można udekorować cukrem pudrem lub lukrem.