Archiwum wrzesień 2019, strona 1


Jaglane kulki mocy
08 września 2019, 11:14

 

Kolejny dowód na to, że nie tylko tradycyjne, mączne desery/przekąski muszą być smaczne. Kulki nie mają w sobie ani grama cukru, a słodycz uzyskują dzięki suszony daktylom. Idealne jako słodka przekąską (nie tylko po treningu) lub dodatek do drugiego śniadania czy kawy. Zaczęłam do spróbowania.

 

 Składniki na ok. 11 kulek:

-4 łyżki ugotowane kaszy jaglanej

-2 łyżki masła orzechowego

-4 suszone daktyle

-2 łyżki płatków migdałowych

-1/2 łyżeczki cynamonu

-1/2 łyżeczki kardamonu

 

Przygotowanie:

Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Daktyle namoczyć w wodzie i zostawić na ok. 15 min., następnie drobno posiekać. Płatki migdałów rozkruszyć. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Dodatkowo gotowe kulki można otoczyć w cynamonie, kakao etc.

 

 

Ekspresowa fit czekolada
05 września 2019, 18:02

 

Błyskawiczna fit czekolada

Jest to przepis dla wszystkich, którzy kochają ten kakaowy przysmak, ale woleliby spożywać go bez wyrzutów sumienia ;). Ze względu na brak ulepszaczy i mleka w składzie smakuje inaczej niż czekolady ze sklepowych pólek, jednak wg mnie jest równie smaczna. Dodatkową zaletą czekolady DIY jest fakt, że możecie tam dorzucić, co tylko chcecie, tj. orzechy, owoce (również suszone), ziarna etc. Polecam wszystkim czekoladożercom.

Składniki na 1 tabliczkę:

-2-3 łyżki kakao
-3 łyżki oleju kokosowego
-1,5 łyzki miodu lub ksylitolu
-dodatki smakowe, u mnie pistacje

Przygotowanie:

Olej kokosowy rozpuścić, dodać miód/ksylitom i kakao. Mieszać do połączenia składników. Foremkę, zbliżoną wielkością do standardowych wymiarów czekolady (u mnie plastikowy pojemnik do żywności), wyłożyć folią aluminiową, rozsypać pistacje, wylać masę kakaową. Wstawić do lodówki lub zamrażarki do stwardnienia.

WAŻNE!
Tego typu czekolada DIY szybciej niż zwykła reaguje na temperaturę. Dlatego brązowe ślady na palcach nie powinny nikogo dziwić ;).

 

Cakepopsy
05 września 2019, 17:23

Cakepopsy

Biszkopt przygotować z przepisu na ciasto ucierane (poniżej składniki na 1/2 porcji tego ciasta)

Składniki na krem mascarpone:

-200 g mascarpone
-200 g ser białego niefermentowanego
-200 g cukru pudru

Składniki na ganache mleczne:

-200 g czekolady deserowej
-200 g śmietanki

Składniki na ganache z białej czekolady:

-300 g białej czekolady
-150 g śmietanki

Składniki na ganache cytrynowy:

-biały ganach
-1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Składniki na ganache pełnomleczny:

-300 g czekolady mlecznej
-200 g śmietanki

 

Przygotowanie kremu:

Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem można modyfikować wg własnych upodobań, np. dodając aromaty, likier, rum, skórkę z cytryny, orzechy, płatki czekoladowe, krokant, etc.

WAŻNE!
Krem mieszać krótko, inaczej się upłynni.

Przygotowanie Ganache:

Czekoladę posiekać nożem. Śmietankę zagotować i dodać do niej czekoladę, zostawić na kilka minut. Wymieszać łopatką i utrzeć na gładką, jednolitą masę przy pomocy miksera. Schłodzić ganach, najlepiej przez całą noc, a przed użyciem doprowadzić do temperatury pokojowej i krótko wymieszać.

Przygotowanie cakeposów:

Ciasto rozdrobnić. Kawałki biszkoptu wymieszać z kremem. Z utworzonej masy uformować kulki wielkości piłeczki do tenisa stołowego. Schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę. Następnie każdą kulkę nabić na patyczek do cakepopsów lub wykałaczkę do szaszłyków, polać wybranym ganach i opcjonalnie obtoczyć w słodkiej posypce.

Ciasto ucierane - przepis podstawowy
04 września 2019, 14:35

Ciasto ucierane – przepis podstawowy:
GRUNDREZEPT RÜHRTEIG

Składniki:

-6 jaj, rozmiar M
-250 g cukru
-1 opakowanie cukru wanilinowego
-250 ml oleju
-400 g mąki
-100 g skrobi ziemniaczanej
-1 opakowanie proszku do pieczenia
-200 mleka

Z tego typu ciasta możemy upiec muf finki, ciasto marmurkowe, biszkopt, keks, cakeppsy czy cupcakes’y.

Dodatki:

-kakao,
-orzechy
-aromaty
-jabłka
-likiery
-barwniki etc.

Przygotowanie:

Jaja zmiksować z cukrem na gładką masę, dodać pozostałe składniki i krótko wymieszać. Dodać resztę składników, w zależności od tego jakie ciasto chcemy otrzymać. Piec w temp.190-200°C przez około 60 min lub do suchego patyczka.

Kostki bananowe Sally
03 września 2019, 19:33

Kostki bananowe Sally
SALLY’S BANANENSCHNITTE

Składniki na ciasto ucierane:

-200 g masła

-200 g cukru

-1 łyżka cukru wanilinowego

-4 jaja (rozmiar M)

-100 g śmietany

-200 g mąki

-50 g skrobi ziemniaczanej

-20 g kakao

-1 opakowanie proszku do pieczenia

-1 łyżeczka sody oczyszczonej

-szczypta soli

-1 łyżeczka cynamonu

-szczypta zmielonych goździków

-100 g posiekanej czekolady mlecznej

-250 g rozgniecionych bananów

 

Składniki na krem:

-200 ml słodkiej śmietanki

-1 opakowanie Śmietan-Fix

-100 g śmietany

-250 g twarogu do ciast (niemiecki twaróg jest gładki, bez grudek)

-50 g cukru

-sok z jednej cytryny

-180 g rozgniecionych bananów

-1 opakowanie agartyny lub

-6 listków żelatyny

 

Dodatkowo:
-2 banany

 

Dekoracja:

-50 g czekolady mlecznej
-chipsy bananowe lub banany
-sok z cytryny

Do wykonania została użyta tortownica o średnicy 28 cm.

 

Przygotowanie:

Masło wymieszać z cukrem, do uzyskania kremowej konsystencji, dodawać jaja jedno po drugim. Następnie dołożyć pozostałe składniki i wymieszać. Ciasto wylać na blachę i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 °C przez ok. 35 min. Pozostawić do ostygnięcia. Przekroić w pół.

Śmietankę ubić ze Śmietan-Fixem i schłodzić. Banany zalać niewielką ilością wody i wymieszać z agartyną, gotować przez 2 min. (Jeśli ktoś używa żelatyny, musi zmiękczyć ją w zimnej wodzie i wycisnąć. Banany zagotować, zdjąć z ognia i dodać żelatynę, mieszając aż do jej rozpuszczenia). Masę bananową pozostawić na krótko do ostygnięcia. W międzyczasie wymieszać śmietanę z twarogiem, cukrem i sokiem z cytryny. Niewielką ilość masy twarogowej dodać do masy bananowej, a następnie wymieszać z całością masy twarogowej. Dodać ubitą śmietankę. Masę włożyć na chwilę do lodówki, aby stężała. W tym czasie pokroić banany w plasterki i wyłożyć je na pierwszym kawałku upieczonego ciasta. Pokryć połową kremu i przykryć drugą połową ciasta. Górę wysmarować pozostałym kremem, pokroić w kostki i schłodzić w lodówce.

Dekoracja:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w niewysokiej temperaturze w mikrofali. Rozprowadzić łyżką po bananowych kostkach, tworząc długie nitki, i udekorować chipsami bananowymi. Jeśli używamy świeżych bananów, nie zapomnijmy skropić ich sokiem z cytryny.

Oryginalny przepis nahttps://sallys-blog.de/sally-s-bananenschnitte-mein-geheimrezept.html