Mus/dżem dyniowo-pomarańczowy


25 września 2019, 14:44

 

Przysmak ten robiłam po raz pierwszy. Inspiracją był pewien Facebookowy post. Aż strach pomyśleć, że jeszcze kilka lat temu nie miałam pojęcia jak smakuje dynia... Mus jest Dość prosty w przygotowaniu. Dodatek pomarańczy i przypraw nadaje mu wyrazistego charakteru. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, a także do naleśników czy na kanapki. Polecam!

 

Składniki na ok. 4 słoiczki 200 ml:

 

-1 kg dyni piżmowej

-1 szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy

- sok z połówki cytryny

-1 szklanka cukru/lub wedle uznania 

-1/2 łyżeczki cynamonu

-1/2 łyżeczki kurkumy

-1/2 łyżeczki imbiru

 

Przygotowanie:

 

Dynie pokroić w kostkę, nie obierać. Pokrojoną wrzucić do garnka, zalać wodą do wysokości kostek. Ugotować dynię, odcedzić, a następnie zblendować na gładką masę. Garnek z musem ponownie umieścić na kuchence, wlać sok z pomarańczy i cytryny i poczekać aż się wchłonie. Wtedy dodać cukier i przyprawy. Gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Gorący mus przełożyć do słoiczków, zakręcić i zostawić na noc na podłodze, odwrócone do góry dnem. 

 

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz