Mus/dżem dyniowo-pomarańczowy
25 września 2019, 14:44
Przysmak ten robiłam po raz pierwszy. Inspiracją był pewien Facebookowy post. Aż strach pomyśleć, że jeszcze kilka lat temu nie miałam pojęcia jak smakuje dynia... Mus jest Dość prosty w przygotowaniu. Dodatek pomarańczy i przypraw nadaje mu wyrazistego charakteru. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, a także do naleśników czy na kanapki. Polecam!
Składniki na ok. 4 słoiczki 200 ml:
-1 kg dyni piżmowej
-1 szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy
- sok z połówki cytryny
-1 szklanka cukru/lub wedle uznania
-1/2 łyżeczki cynamonu
-1/2 łyżeczki kurkumy
-1/2 łyżeczki imbiru
Przygotowanie:
Dynie pokroić w kostkę, nie obierać. Pokrojoną wrzucić do garnka, zalać wodą do wysokości kostek. Ugotować dynię, odcedzić, a następnie zblendować na gładką masę. Garnek z musem ponownie umieścić na kuchence, wlać sok z pomarańczy i cytryny i poczekać aż się wchłonie. Wtedy dodać cukier i przyprawy. Gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Gorący mus przełożyć do słoiczków, zakręcić i zostawić na noc na podłodze, odwrócone do góry dnem.
Dodaj komentarz