Archiwum 25 września 2019


Mus/dżem dyniowo-pomarańczowy
25 września 2019, 14:44

 

Przysmak ten robiłam po raz pierwszy. Inspiracją był pewien Facebookowy post. Aż strach pomyśleć, że jeszcze kilka lat temu nie miałam pojęcia jak smakuje dynia... Mus jest Dość prosty w przygotowaniu. Dodatek pomarańczy i przypraw nadaje mu wyrazistego charakteru. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, a także do naleśników czy na kanapki. Polecam!

 

Składniki na ok. 4 słoiczki 200 ml:

 

-1 kg dyni piżmowej

-1 szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy

- sok z połówki cytryny

-1 szklanka cukru/lub wedle uznania 

-1/2 łyżeczki cynamonu

-1/2 łyżeczki kurkumy

-1/2 łyżeczki imbiru

 

Przygotowanie:

 

Dynie pokroić w kostkę, nie obierać. Pokrojoną wrzucić do garnka, zalać wodą do wysokości kostek. Ugotować dynię, odcedzić, a następnie zblendować na gładką masę. Garnek z musem ponownie umieścić na kuchence, wlać sok z pomarańczy i cytryny i poczekać aż się wchłonie. Wtedy dodać cukier i przyprawy. Gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Gorący mus przełożyć do słoiczków, zakręcić i zostawić na noc na podłodze, odwrócone do góry dnem. 

 

 

Naked cake malinowo-waniliowy
25 września 2019, 14:01

Mój pierwszy tort w nowej roli, pieczony specjalnie na 30-ste urodziny mojej siostry. Idealne połączenie smakowe. Wszyscy pochłonęli swoje porcje do ostatniego okruszka. Po prostu niebo w gębie. 

 

Składniki ma tortownicę o średnicy 22 cm:

 

-2½ szklanki mąki pszennej

-1¼ szklanki drobnego cukru do wypieków

-2 łyżki kakao

-pół łyżeczki soli

-2 jaja

-1½ szklanki oleju słonecznikowego

-1 szklanka maślanki

-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

-1 łyżka octu winnego lub jabłkowego

-1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Wykonanie:

 

Mąkę, kakao i sól przesiać do miski. Dodać cukier i wymieszać. W drugiej misce roztrzepać rózgą kuchenną jajka i wymieszać wszystkie mokre składniki, poza octem. Do mokrych składników dodać suche i krótko wymieszać. Na koniec wlać do szklanki ocet, połączyć z sodą i szybko dodać do ciasta. Całość wymieszać.

Masę przełożyć do tortownicy, której spód wyłożono papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 50 min. lub do suchego patyczka.

 

Dżem malinowy:

 

-500 g malin

-4 łyżki soku z cytryny

-1 szklanka cukru

-1 łyżka ekstraktu z wanilii 

-1 szklanka wody

 

Wykonanie:

 

Maliny umieścić w garnuszku, zalać wodą, zagotować. Zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszając, poczekać, aż woda odparuje i maliny się rozpadną. Wtedy dodać sok z cytryny, wanilię i cukier. Wymieszać i gotować jeszcze chwilę. Następnie przetrzeć dżem przez sitko, aby pozbyć się pestek, i pozostawić do ostygnięcia.

 

Krem waniliowy:

 

-200 g masła

-600 g serka philadelphia

-1 1/2 szklanki cukru pudru

-1 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii

 

Wykonanie:

 

Masło wymieszać z cukrem na gładką, puszystą masę, dodać ekstrakt waniliowy. Następnie partiami dokładać serek, ciągle mieszać. Gotowy krem schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę. 

 

Składanie tortu:

 

Do złożenia tortu potrzebna będzie obręcz tortów.

Biszkopt podzielić na trzy równe części. Na pierwszym i drugim kawałku od dołu rozsmarować dżem, a potem krem. Następnie położyć trzecią warstwę i przykryć tylko kremem. Schłodzić przez noc. Usunąć nadmiar kremu i udekorować wg uznania.