Archiwum 21 sierpnia 2019


Murzynek mojej babci
21 sierpnia 2019, 15:23

Ze względu na pojawienie się nowego członka naszej rodziny, mam stosunkowo niewiele czasu na jakieś wymyślne i czasochłonne wypieki. A jako pasjonatka wszelkich słodkości, zwłascza domowych, nie mogłabym zrezygnować z nich całkowicie. Na szczęście szybko znalazłam złoty środek między brakiem czasu i miłością do ciasta - wypieki błyskawiczne. Może nie wyglądają spektakularne, ale za to jak smakują!Od razu przypominają mi się moje dziecięce lata,kiedy to zdobywałam pierwsze "cukiernicze" doświadczenie pod okiem prawdziwej mistrzyni - mojej babci.

Rozkosz dla podniebienia gwarantowana i to w niecałe 30 min! laughing

 

Składniki na keksówkę:

 

-250 g mąki pszennej
-3/4 szklanki cukru

-3 łyżki gorzkiego kakao
-1 opakowanie cukru wanilinowego

-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
-1 szklanka oleju
-1 szklanka mleka
-3 jajka 
-3 łyżki powideł śliwkowych
-cukier puder do oprószenia gotowego ciasta

Wykonanie:

 

Mąkę i kakao przesiać, połączyć z pozostałymi suchymi składnikami. W drugiej misce ubić jajka z olejem na gładką masę, dodać mleko. Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać delikatnie łyżką. W trakcie mieszania dodać powidła. Piec w temperaturze 180°C przez 55 min lub do suchego patyczka przy włączonej grzałce góra-dół. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem. Smacznego!

 

 

 

 

Kokosowa panna cotta
21 sierpnia 2019, 12:14

Zdrowsza i o wiele lżejsza wersja bardzo popularnego deseru pochodzącego z Włoch. Powinna posmakować nie tylko wege-freakom, ale także deserowemu tradycjonaliście ;). Jej ogromne zalety to błyskawiczne przyrządzenie oraz możliwość modyfikacji poszczególnych składników w zależności od własnych upodobań. Idealny deser do kawy. Polecam! :)

 

Kokosowa panna cotta

 

Składniki na 4 porcje:

-puszka gęstego mleczka kokosowego (400 ml)

-1,5 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła, wedle uznania

-10 g agartyny

-kilka kropel soku z cytryny lub limonki oraz trochę otartej skórki jednej z nich

 

Składniki na sos owocowy:

-szklanka ulubionych owoców - u mnie owoce leśne 

-pół szklanki wody

- 2 łyżki ksylitolu, lub więcej 😉

-opcjonalnie ekstrakt waniliowy

 

Wykonanie:

Do rondelka wlewam mleko kokosowe, dodaje ksylitol i zagotowuje, co chwilę mieszając. Następnie zmniejszam płomień i jeszcze chwilę gotuje. W tym czasie dodaje agartynę. Po 2 minutach ściągam rondel z ognia, dodaję sok i skórkę z umytej i wyparzonej cytryny, chwilę mieszam. Gotową masę wlewam do filiżanek i wstawiam do lodówki do wystygnięcia (ok. 2 h).

Owoce leśne wrzucam do garnka, zalewam wodą i dodaje ksylitol oraz ekstrakt z wanilii. Wszystko zagotowuje. Następnie zmniejszam ogień i, co jakiś czas mieszając, czekam aż sos uzyska odpowiadającą mi konsystencję. 

Po wyjęciu z lodówki filiżanki z deserem włożyć do naczynia z ciepłą wodą, aby łatwiej go było wyjąć. Po chwili filiżankę odwrócić i przełożyć stężałą masę na talerzyk. Polać sosem owocowym. I gotowe!