Archiwum 22 sierpnia 2019


Cynamonki
22 sierpnia 2019, 10:14

Jedne z szybszych wypieków wykonywanych z ciasta drożdżowego. Mega aromatyczne dzięki obecności cynamonu, słodkie dzięki dodatkowi bakalii i lukru. Do tego banalnie proste w przygotowaniu. Najlepiej zajadać w towarzystwie czarnej herbaty lub mleka. Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.pl

 

Składniki:

 

-4 szklanki mąki pszennej

-20 g suchych drożdży

-szklanka letniego mleka

-2 jajka

-6 łyżek cukru

-125 g roztopionego masła

-szczypta soli

-cukier puder+woda-lukier do posmarowania (opcjonalnie)

 

Nadzienie:

 

-60 g roztopionego masła

-1/2 szklanki cukru

-cynamon- wedle upodobania

-bakalie

-jajko do posmarowania

 

Wykonanie:

 

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki, masło zostawiając na koniec i wyrobić odpowiednio długo. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Po uformowaniu z niego kuli, przełożyć je do oprószonej mąką miski. Przykryć ręczniczkiem kuchennym i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 1,5 godziny).

Po podwojeniu objętośc ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować i posmarować masłem, a następnie posypać cukrem,cynamonem i bakaliami. Zawinąć i pokroić w ok. 2 centymetrowe plasterki. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki dość mocno wyrosną, należy więc zachować spore odstępy między nimi. Ponownie przykryć ręczniczkiem i pozostawić na ok. 30 minut do podwojenia objętości. . Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 180°C. Opcjonalnie: Po wystudzeniu posmarować lukrem.