22 sierpnia 2019, 10:14
Jedne z szybszych wypieków wykonywanych z ciasta drożdżowego. Mega aromatyczne dzięki obecności cynamonu, słodkie dzięki dodatkowi bakalii i lukru. Do tego banalnie proste w przygotowaniu. Najlepiej zajadać w towarzystwie czarnej herbaty lub mleka. Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.pl
Składniki:
-4 szklanki mąki pszennej
-20 g suchych drożdży
-szklanka letniego mleka
-2 jajka
-6 łyżek cukru
-125 g roztopionego masła
-szczypta soli
-cukier puder+woda-lukier do posmarowania (opcjonalnie)
Nadzienie:
-60 g roztopionego masła
-1/2 szklanki cukru
-cynamon- wedle upodobania
-bakalie
-jajko do posmarowania
Wykonanie:
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki, masło zostawiając na koniec i wyrobić odpowiednio długo. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Po uformowaniu z niego kuli, przełożyć je do oprószonej mąką miski. Przykryć ręczniczkiem kuchennym i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 1,5 godziny).
Po podwojeniu objętośc ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować i posmarować masłem, a następnie posypać cukrem,cynamonem i bakaliami. Zawinąć i pokroić w ok. 2 centymetrowe plasterki. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki dość mocno wyrosną, należy więc zachować spore odstępy między nimi. Ponownie przykryć ręczniczkiem i pozostawić na ok. 30 minut do podwojenia objętości. . Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 180°C. Opcjonalnie: Po wystudzeniu posmarować lukrem.