Archiwum 05 września 2019


Ekspresowa fit czekolada
05 września 2019, 18:02

 

Błyskawiczna fit czekolada

Jest to przepis dla wszystkich, którzy kochają ten kakaowy przysmak, ale woleliby spożywać go bez wyrzutów sumienia ;). Ze względu na brak ulepszaczy i mleka w składzie smakuje inaczej niż czekolady ze sklepowych pólek, jednak wg mnie jest równie smaczna. Dodatkową zaletą czekolady DIY jest fakt, że możecie tam dorzucić, co tylko chcecie, tj. orzechy, owoce (również suszone), ziarna etc. Polecam wszystkim czekoladożercom.

Składniki na 1 tabliczkę:

-2-3 łyżki kakao
-3 łyżki oleju kokosowego
-1,5 łyzki miodu lub ksylitolu
-dodatki smakowe, u mnie pistacje

Przygotowanie:

Olej kokosowy rozpuścić, dodać miód/ksylitom i kakao. Mieszać do połączenia składników. Foremkę, zbliżoną wielkością do standardowych wymiarów czekolady (u mnie plastikowy pojemnik do żywności), wyłożyć folią aluminiową, rozsypać pistacje, wylać masę kakaową. Wstawić do lodówki lub zamrażarki do stwardnienia.

WAŻNE!
Tego typu czekolada DIY szybciej niż zwykła reaguje na temperaturę. Dlatego brązowe ślady na palcach nie powinny nikogo dziwić ;).

 

Cakepopsy
05 września 2019, 17:23

Cakepopsy

Biszkopt przygotować z przepisu na ciasto ucierane (poniżej składniki na 1/2 porcji tego ciasta)

Składniki na krem mascarpone:

-200 g mascarpone
-200 g ser białego niefermentowanego
-200 g cukru pudru

Składniki na ganache mleczne:

-200 g czekolady deserowej
-200 g śmietanki

Składniki na ganache z białej czekolady:

-300 g białej czekolady
-150 g śmietanki

Składniki na ganache cytrynowy:

-biały ganach
-1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Składniki na ganache pełnomleczny:

-300 g czekolady mlecznej
-200 g śmietanki

 

Przygotowanie kremu:

Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem można modyfikować wg własnych upodobań, np. dodając aromaty, likier, rum, skórkę z cytryny, orzechy, płatki czekoladowe, krokant, etc.

WAŻNE!
Krem mieszać krótko, inaczej się upłynni.

Przygotowanie Ganache:

Czekoladę posiekać nożem. Śmietankę zagotować i dodać do niej czekoladę, zostawić na kilka minut. Wymieszać łopatką i utrzeć na gładką, jednolitą masę przy pomocy miksera. Schłodzić ganach, najlepiej przez całą noc, a przed użyciem doprowadzić do temperatury pokojowej i krótko wymieszać.

Przygotowanie cakeposów:

Ciasto rozdrobnić. Kawałki biszkoptu wymieszać z kremem. Z utworzonej masy uformować kulki wielkości piłeczki do tenisa stołowego. Schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę. Następnie każdą kulkę nabić na patyczek do cakepopsów lub wykałaczkę do szaszłyków, polać wybranym ganach i opcjonalnie obtoczyć w słodkiej posypce.