05 września 2019, 18:02
Błyskawiczna fit czekolada
Jest to przepis dla wszystkich, którzy kochają ten kakaowy przysmak, ale woleliby spożywać go bez wyrzutów sumienia ;). Ze względu na brak ulepszaczy i mleka w składzie smakuje inaczej niż czekolady ze sklepowych pólek, jednak wg mnie jest równie smaczna. Dodatkową zaletą czekolady DIY jest fakt, że możecie tam dorzucić, co tylko chcecie, tj. orzechy, owoce (również suszone), ziarna etc. Polecam wszystkim czekoladożercom.
Składniki na 1 tabliczkę:
-2-3 łyżki kakao
-3 łyżki oleju kokosowego
-1,5 łyzki miodu lub ksylitolu
-dodatki smakowe, u mnie pistacje
Przygotowanie:
Olej kokosowy rozpuścić, dodać miód/ksylitom i kakao. Mieszać do połączenia składników. Foremkę, zbliżoną wielkością do standardowych wymiarów czekolady (u mnie plastikowy pojemnik do żywności), wyłożyć folią aluminiową, rozsypać pistacje, wylać masę kakaową. Wstawić do lodówki lub zamrażarki do stwardnienia.
WAŻNE!
Tego typu czekolada DIY szybciej niż zwykła reaguje na temperaturę. Dlatego brązowe ślady na palcach nie powinny nikogo dziwić ;).