Archiwum 08 września 2019


Jaglane kulki mocy
08 września 2019, 11:14

 

Kolejny dowód na to, że nie tylko tradycyjne, mączne desery/przekąski muszą być smaczne. Kulki nie mają w sobie ani grama cukru, a słodycz uzyskują dzięki suszony daktylom. Idealne jako słodka przekąską (nie tylko po treningu) lub dodatek do drugiego śniadania czy kawy. Zaczęłam do spróbowania.

 

 Składniki na ok. 11 kulek:

-4 łyżki ugotowane kaszy jaglanej

-2 łyżki masła orzechowego

-4 suszone daktyle

-2 łyżki płatków migdałowych

-1/2 łyżeczki cynamonu

-1/2 łyżeczki kardamonu

 

Przygotowanie:

Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Daktyle namoczyć w wodzie i zostawić na ok. 15 min., następnie drobno posiekać. Płatki migdałów rozkruszyć. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Dodatkowo gotowe kulki można otoczyć w cynamonie, kakao etc.