08 września 2019, 11:14
Kolejny dowód na to, że nie tylko tradycyjne, mączne desery/przekąski muszą być smaczne. Kulki nie mają w sobie ani grama cukru, a słodycz uzyskują dzięki suszony daktylom. Idealne jako słodka przekąską (nie tylko po treningu) lub dodatek do drugiego śniadania czy kawy. Zaczęłam do spróbowania.
Składniki na ok. 11 kulek:
-4 łyżki ugotowane kaszy jaglanej
-2 łyżki masła orzechowego
-4 suszone daktyle
-2 łyżki płatków migdałowych
-1/2 łyżeczki cynamonu
-1/2 łyżeczki kardamonu
Przygotowanie:
Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Daktyle namoczyć w wodzie i zostawić na ok. 15 min., następnie drobno posiekać. Płatki migdałów rozkruszyć. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Dodatkowo gotowe kulki można otoczyć w cynamonie, kakao etc.