Ciasto ucierane - przepis podstawowy
04 września 2019, 14:35
Ciasto ucierane – przepis podstawowy:
GRUNDREZEPT RÜHRTEIG
Składniki:
-6 jaj, rozmiar M
-250 g cukru
-1 opakowanie cukru wanilinowego
-250 ml oleju
-400 g mąki
-100 g skrobi ziemniaczanej
-1 opakowanie proszku do pieczenia
-200 mleka
Z tego typu ciasta możemy upiec muf finki, ciasto marmurkowe, biszkopt, keks, cakeppsy czy cupcakes’y.
Dodatki:
-kakao,
-orzechy
-aromaty
-jabłka
-likiery
-barwniki etc.
Przygotowanie:
Jaja zmiksować z cukrem na gładką masę, dodać pozostałe składniki i krótko wymieszać. Dodać resztę składników, w zależności od tego jakie ciasto chcemy otrzymać. Piec w temp.190-200°C przez około 60 min lub do suchego patyczka.
Dodaj komentarz