Cakepopsy
05 września 2019, 17:23
Cakepopsy
Biszkopt przygotować z przepisu na ciasto ucierane (poniżej składniki na 1/2 porcji tego ciasta)
Składniki na krem mascarpone:
-200 g mascarpone
-200 g ser białego niefermentowanego
-200 g cukru pudru
Składniki na ganache mleczne:
-200 g czekolady deserowej
-200 g śmietanki
Składniki na ganache z białej czekolady:
-300 g białej czekolady
-150 g śmietanki
Składniki na ganache cytrynowy:
-biały ganach
-1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Składniki na ganache pełnomleczny:
-300 g czekolady mlecznej
-200 g śmietanki
Przygotowanie kremu:
Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem można modyfikować wg własnych upodobań, np. dodając aromaty, likier, rum, skórkę z cytryny, orzechy, płatki czekoladowe, krokant, etc.
WAŻNE!
Krem mieszać krótko, inaczej się upłynni.
Przygotowanie Ganache:
Czekoladę posiekać nożem. Śmietankę zagotować i dodać do niej czekoladę, zostawić na kilka minut. Wymieszać łopatką i utrzeć na gładką, jednolitą masę przy pomocy miksera. Schłodzić ganach, najlepiej przez całą noc, a przed użyciem doprowadzić do temperatury pokojowej i krótko wymieszać.
Przygotowanie cakeposów:
Ciasto rozdrobnić. Kawałki biszkoptu wymieszać z kremem. Z utworzonej masy uformować kulki wielkości piłeczki do tenisa stołowego. Schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę. Następnie każdą kulkę nabić na patyczek do cakepopsów lub wykałaczkę do szaszłyków, polać wybranym ganach i opcjonalnie obtoczyć w słodkiej posypce.
Dodaj komentarz