Cakepopsy


05 września 2019, 17:23

Cakepopsy

Biszkopt przygotować z przepisu na ciasto ucierane (poniżej składniki na 1/2 porcji tego ciasta)

Składniki na krem mascarpone:

-200 g mascarpone
-200 g ser białego niefermentowanego
-200 g cukru pudru

Składniki na ganache mleczne:

-200 g czekolady deserowej
-200 g śmietanki

Składniki na ganache z białej czekolady:

-300 g białej czekolady
-150 g śmietanki

Składniki na ganache cytrynowy:

-biały ganach
-1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Składniki na ganache pełnomleczny:

-300 g czekolady mlecznej
-200 g śmietanki

 

Przygotowanie kremu:

Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem można modyfikować wg własnych upodobań, np. dodając aromaty, likier, rum, skórkę z cytryny, orzechy, płatki czekoladowe, krokant, etc.

WAŻNE!
Krem mieszać krótko, inaczej się upłynni.

Przygotowanie Ganache:

Czekoladę posiekać nożem. Śmietankę zagotować i dodać do niej czekoladę, zostawić na kilka minut. Wymieszać łopatką i utrzeć na gładką, jednolitą masę przy pomocy miksera. Schłodzić ganach, najlepiej przez całą noc, a przed użyciem doprowadzić do temperatury pokojowej i krótko wymieszać.

Przygotowanie cakeposów:

Ciasto rozdrobnić. Kawałki biszkoptu wymieszać z kremem. Z utworzonej masy uformować kulki wielkości piłeczki do tenisa stołowego. Schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę. Następnie każdą kulkę nabić na patyczek do cakepopsów lub wykałaczkę do szaszłyków, polać wybranym ganach i opcjonalnie obtoczyć w słodkiej posypce.

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz