Gâteau au chocolat
Składniki:
-120 g roztopionej czekolady
-60 g roztopionego masła
-70 g cukru
-szczypta soli
-2 jaja
-1 łyżeczka mleka
-60 g mąki
Przepis pochodzi z ulotki produktowej, dołączonej do zakupionych w sklepie Tchibo foremek w kształcie serca.
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek i białka ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania dodać do nich szczyptę soli. To przyspieszy ubijanie, gdyż sól powoduje szybszy rozpad struktur białkowych. Po ubiciu pianę najlepiej wstawić do lodówki, wcześniej dodając do niej również odrobinę cukru, aby nie była zbyt puszysta. Następnie wymieszać żółtka z pozostałym cukrem.
Mieszać… i mieszać… i mieszać regularnie, aż do otrzymania ładnej, kremowej, jasnej masy. Na koniec dodawać do niej stopniowo roztopione masło…. i dalej mieszać…
Następnie do masy dodać roztopioną czekoladę, a potem mąkę i mieszać na najniższych obrotach miksera. Na sam koniec, delikatnie mieszając, do masy dołączyć ubite białka, aż do otrzymania jednolitej gładkiej masy. Gotowe ciasto przelać do foremek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Piec w 175°C przez ok. 40 min lub do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjąć z foremek i poczekać do ostygnięcia. Opcjonalnie oprószyć cukrem pudrem.