Archiwum 27 października 2019


Szarlotka
27 października 2019, 15:21

 

Szarlotka - niby proste, mało wyszukane ciasto, a jednak ma w sobie coś, co sprawia, że ludzie ją uwielbiają. Cudowny smak jabłek uzupełniony dodatkiem cynamonu. Szarlotka pieczona tradycyjnie na kruchym cieście i zaserwowana w towarzystwie lodów to idealny pomysł na deser w jesienne, deszczowe popołudnie. Polecam!

 

Składniki na mus jabłkowy:

-2 kg kwaśnych jabłek

-sok z połowy cytryny

-5 łyżek cukru

- 1/2 łyżeczki imbiru

- 3 łyżeczki cynamonu

 

Wykonanie:

Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić kostkę. Dodać sok z cytryny i gotować do powstania musu, co chwilę mieszając. Pod koniec gotowania dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.

WAŻNE: Mus przyprawia y wg własnych upodobań, proporcje mogą się różnić od podanych powyżej. 

 

Składniki na ciasto kruche (duża blacha):

-500 g mąki pszennej tortowej

-250 g margaryny

-5 żółtek

-2 łyżki cukru

-1 łyżka śmietany 18%

-1 łyżeczka proszku do pieczenia 

-2 łyżeczki cukru wanilinowego

- bułka tarta do posypania ciasta

 

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką/puszystą masę. Do drugiej miski przesiąść mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną w pasy margarynę, śmietanę oraz ubite żółtka. Zagnieść ciasto i gotowe schłodzić w lodówce przez 30 min. Po tym czasie wyjąć z lodówki i podzielić na 2 równe części. Uformować z nich bryły w kształcie prostokąta. Każdą z nich umieścić na papierze do pieczenia i rozwałkować. Pierwszą część wyłożyć na spód blachy papierem do dołu, ciasto nakłuć widelcem i posypać bułką tartą. Na spód ciasta wyłożyć mus jabłkowy i przykryć go drugą częścią ciasta, tym razem papierem do góry. Zerwać papier i nakłuć wierzch widelcem. Piec ok. 50 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Następnie lekko ostudzony ciasto posypać cukrem pudrem.